ביופסיה ערמונית

בכדי לאשר חשד להימצאות גידול סרטני בערמונית, יש צורך לבצע ביופסיה. במהלך הביופסיה, הרופא מסיר מבלוטת הערמונית דגימות רקמה זעירות, אשר נשלחות למעבדה הפתולוגית ונבדקות תחת מיקרוסקופ. במרבית המקרים הביופסיה נעשית תחת הנחיה של אולטרסאונד טרנס רקטלי אך האולטרסאונד עוזר רק לכוון את המחט לערמונית ולא לממצא החשוד עצמו, לכן רוב הביופסיות שמתבצעות בשיטה זו הן אקראית ומכונות ביופסיות רנדומליות של הערמונית. במהלך הביופסיה נלקחים בדרך כלל 12 גלילים במהלך אותה הבדיקה.
סרטן הערמונית מאופיין בריבוי מוקדים, מצב המכונה מולטיפוקליות ובחוסר אחידות בין המוקדים השונים, מצב המכונה הטרוגניות. בשל המאפיינים המולטיפוקליים וההטרוגניות של סרטן הערמונית, ביופסיה רנדומלית שכזו עלולה לסווג בצורה לא נכונה את רמת האגרסיביות של הגידול. כך למשל אם נדגום אזור בערמונית ללא גידול נקבל תשובה שלילית בביופסיה למרות שהגידול ישנו.

ביופסיית MRI-US Fusion

על מנת להתגבר על מגבלות הביופסיה הרנדומלית ועם התפתחות בדיקת ה MRI לבלוטת הערמונית, בשנים האחרונות נכנסה לשימוש ביופסיה המכונה ביופסיית fusion. ביופסיה זו משלבת 2 שיטות הדמיה – MRI ואולטרסאונד טרנס רקטלי. 

 

דו”ח הפתולוגיה אודות סרטן הערמונית

כאמור, דגימות הנלקחות בבדיקת הביופסיה נשלחות למעבדה הפתולוגית. המעבדה מספקת את הדו”ח הפתולוגי ובו מידע מפורט אודות סרטן הערמונית הספציפי של המטופל. חשוב לדון בדו”ח הפתולוגי עם הרופא המטפל מיד עם קבלת התוצאות.
בדו”ח הפתולוגי לרוב ימצא המידע הבא:

 

מדד גליסון

אם הביופסיה מלמדת על נוכחות סרטן הערמונית, הפתולוג מעניק לסרטן דירוג בטווח שבין 1 עד 5, אשר מציין את רמת האגרסיביות של הגידול, מדד גליסון. כיוון שהסרטן עשוי להתאפיין באזורים בעלי דירוג שונה, הפתולוג יזהה את 2 הדירוגים הנפוצים ביותר ויחבר אותם, כדי לקבל את מדד הגליסון המתאים עבור המטופל. זהו מספר שחשוב לדעת.
איך מדד הגליסון מורכב?
המספר הראשון (הנכתב משמאל) נקבע ע"י סוג התאים בדגימה המהווים 51% או יותר מהתאים הנצפים בדגימה. המספר השני הוא דרגת התאים המצויים בשיעור של לפחות 5% מהדגימה, אבל פחות מ- 50%, כלומר בין 5% ל- 49%. סה"כ, סכום שני המספרים נותן את מדד הגליסון בסולם של מ- 2 (תקין) ועד 10 (חמור ביותר). למשל: לאדם שיש לו דרגת גליסון של:  7 = 3 + 4 משמעותו שיותר מ- 50% מהתאים בדגימה מראים דרגת אגרסיביות של 4 ואילו פחות מ- 49% בדגימה מראים דרגה 3.
גידול עם אותה דרגת גליסון אבל המספרים הם: 7= 4 + 3, הפרוגנוזה טובה יותר, מפני שיותר מ- 50% מהתאים הם בדרגה 3 והמיעוט הוא בדרגה הגבוהה יותר – דרגה 4.
מדד גליסון לרמת האגרסיביות:
6 או פחות: פחות אגרסיבי, סבירות לצמיחה איטית יותר.
7: אגרסיביות מתונה, סבירות לצמיחה, אולם להתפשטות לא מהירה.
8-10: אלים מאוד, סבירות לצמיחה ולהתפשטות מהירות.

שלב T (‏T Stage) של הגידול

מדד חשוב נוסף של הסרטן שלך הוא שלב ה-T, או הגידול (tumor). מספר זה מתייחס לגודלו של הגידול ולמידת התפשטותו.
משמעות השלב:
שלב 1 – גידול T1
הסרטן נמצא אך ורק בערמונית. הוא עשוי להיות קטן מכדי שניתן יהיה לזהותו בבדיקת DRE, ולרוב יזוהה באמצעות בדיקת דם לאיתור רמות מוגברות של PSA.
שלב 2 – גידול T2
הגידול גדול יותר מאשר בשלב 1 והוא עדיין מוגבל לאזור הערמונית, אולם ניתן לזהותו באמצעות DRE.
שלב 3 – גידול T3
הסרטן התפשט אל מעבר לגבולות הערמונית, אבל נותר באזור אגן הירכיים, למשל בשלפוחיות הזרע.
שלב 4 – גידול T4
הסרטן התפשט אל מחוץ לבלוטת הערמונית ואזור אגן הירכיים, למיקומים כגון בלוטות הלימפה, שלפוחית השתן, הרקטום והעצמות.
סרטן ערמונית מוקדם מוגדר כסרטן בשלבים T1 ו- T2, בעוד שסרטן ערמונית מתקדם הוא סרטן בשלבים T3 ו- T4.

קביעת קבוצת הסיכון

על מנת לקבוע אם רמת הסיכון של הסרטן שלך נמוכה, בינונית או גבוהה ,הרופא ישתמש במדדים קליניים ופתולוגים שונים לרבות רמת ה-PSA, מדד הגליסון ושלב ה-T של הגידול שלך. שוחח עם הרופא שלך כדי לברר מהי קבוצת הסיכון שאליה אתה משתייך, כיוון שמידע זה יסייע לך ולרופא להחליט לגבי תוכנית הטיפול. הרופא שלך עשוי  לכלול בדיקות נוספות, כגון בדיקת GPS‎ של סרטן הערמונית, בדיקה גנומית אשר תקבע את רמת הסיכון שלך באופן מדויק ואישי לגידול שלך. 

טיפול מותאם אישית בסרטן הערמונית - אונקוטסט

בדיקת Genomic Prostate Score (GPS), הבדיקה הגנומית היחידה שפותחה ותוקפה עבור גברים שאובחנו עם סרטן ערמונית בדרגת סיכון נמוכה ונמוכה בינונית.
המידע המתקבל מהבדיקה מאפשר הבנה ברורה יותר לגבי רמת הסיכון של סרטן הערמונית שלך ולכן יכול לסייע לך ולרופא שלך לקבל החלטות מדויקות יותר על אפשרויות הטיפול העומדות לרשותך בביטחון רב יותר.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.