אדנוקרצינומה בקיבה

פוליפים בקיבה מאובחנים לרוב באמצעות בדיקת גסטרוסקופיה (ב) הסוקרת את דרכי מערכת העיכול העליונות ושכיחותם עולה עם הגיל. פוליפ הוא השם המתאר צבר של תאים – ממצא שעל פי רוב שפיר. פוליפים קטנים הם כמעט תמיד ללא תסמינים, פוליפים גדולים יותר עלולים לדמם עקב שחיקה או כיב. רוב הפוליפים בקיבה אינם הופכים לסרטניים. אך סוגים מסוימים יכולים להגדיל את הסיכון לפתח סרטן הקיבה. מדובר בעיקר בפוליפים "אדנומטיים" המתפתחים בדרך כלל על רקע דלקת קיבה כרונית שבמהלכה, עם הזמן חלים שינויים טרום סרטניים בתאים שעלולים להפוך לסרטניים. מכיוון שאדנומות בקיבה, כמו אלה במעי הגס, מייצגים מצב טרום ממאיר, כריתה (בדרך כלל אנדוסקופית) היא הטיפול הנבחר למניעת מחלה קשה יותר.

סרטן אדנוקרצינומה

רוב סוגי סרטן הקיבה (כ -90% עד 95%) הם מסוג אדנוקרצינומה. המשמעות של "אדנו" היא בלוטה והמשמעות של "קרצינומה" היא סוג סרטן המתפתח מתאי אפיתל. סוג סרטן זה מתחיל בבלוטות ההפרשה המייצרות ריר הממוקמות בשכבה הפנימית של הקיבה ומטרתן לשמן את החלק הפנימי של הקיבה. זהו הסוג הנפוץ ביותר של סרטן במיקום אנטומי זה.

אדנוקרצינומה של הקיבה מסווגת על פי היסטולוגיה ומיקום. מבחינה היסטורית, ניתן לסווג אדנוקרצינומה של הקיבה על פי "סיווג לורן" לשני סוגים עיקריים: סוג היסטולוגי הדומה לסוג המעי (intestinal type) או סוג מפוזר (diffuse type). סרטן קיבה הדומה לסוג המעי מתווך לרוב דרך מסלול דלקתי, כלומר התפתחות פוליפ שעם הזמן הופך לממאיר. סרטן קיבה מסוג המפוזר פחות קשור להשפעות סביבתיות, מופיע בתדירות גבוהה יותר בקרב חולים צעירים וקשור בפרוגנוזה גרועה יותר.

גידולים ממאירים מסוג אדנוקרצינומה עשויים להיות בעלי דרגת התמיינות (גריידGrade )  גבוהה או נמוכה – תלוי במידת היווצרות הבלוטה וביכולתה להפריש ריר. האפיון הזה מתבצע ע"י הפתולוג והנו חלק מהדו"ח הפתולוגי . דרגת התמיינות מתארת את מידת הדמיון בין תאי הגידול לתאי רקמת קיבה תקינה. תאים סרטניים יכולים להיות בדרגה 1 (התמיינות רבה), דרגה 2 (התמיינות בינונית), או דרגה 3 (התמיינות מעטה). ככל שהדירוג גבוה יותר, כך השוני בין תאי הגידול לתאי הרקמה הבריאה רב יותר. 

סוגים נוספים של ממאירויות בקיבה

סוגים אחרים של סרטן שיכולים להתחיל בקיבה, אך שכיחותם נמוכה:

  • סרקומה – בעיקר גידולי  GISTs  (GastroIntestinal Stromal Tumors) גידולים ברקמת המשתית של מערכת העיכול – גידולים נדירים שיכולים להתפתח לאורך הקיבה ומתחילים בצורות מוקדמות מאוד של תאים בדופן הקיבה הנקראים תאים אינטר-סטיציאליים של קג'אל (interstitial cells of Cajal). חלק מהגידולים הללו אינם סרטניים (שפירים); אחרים עלולים להיות סרטניים. למרות שאפשר למצוא GIST בכל מקום במערכת העיכול, רובם נמצאים בקיבה.
  • גידולים קרצינואידים/נוירואנדוקרינים – גידולים המתפתחים מתאים של המערכת הנוירואנדוקרינית שהינה רשת של תאי עצבים ותאים המפרישים הורמונים. גידולים אלו עלולים לשחרר כמות גבוהה של הורמונים לזרם הדם. 
  • לימפומה – סרטן שמתחיל בבלוטות הלימפה הנמצאות בדופן הקיבה, המהווה חלק מהמערכת החיסונית של הגוף. הטיפול ומהלך המחלה תלוי בסוג הלימפומה. 
  • סוגים אחרים של סרטן, כמו קרצינומות של תאי קשקש, קרצינומות של תאים קטנים, וליאומיוסרקומות, יכולים להתחיל גם בקיבה, אך סוגי סרטן אלו נדירים מאוד.

באתר אונקוטסט תמצאו מידע נרחב אודות בדיקות לסרטן הקיבה, ביופסיה בקיבה, בדיקות דם לסרטן הקיבה, קרצינואיד בקיבה, סרטן הקיבה סיכויי החלמה, סרטן הקיבה בגיל צעיר ועוד.

רפואה מותאמת אישית לסרטן הקיבה

חברת אונקוטסט רניום מציעה את הבדיקות המובילות בעולם להתאמת טיפולים חדשניים לסרטן הקיבה. בדיקת Tempus xT, בדיקת Oncotype MAP ובדיקת Guardant360 יכולות לסייע לחולי סרטן קיבה עם מחלה מפושטת לצורך קבלת מידע על אפשרויות הטיפול העומדות בפניהם.

אונקוטסט מספקת את הבדיקות המתקדמות ביותר בעולם להתאמת טיפולים.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דילוג לתוכן