סרקומה

סרקומה היא הגדרה כוללת של גידולים סרטניים נדירים אשר התפתחו מרקמות חיבור בגוף. רוב גידולי הסרקומה מתפתחים מרקמות רכות שמהוות 80% מקבוצת הסרקומה וכוללים רקמות כגון שרירים, גידים, שומן, לימפה כלי דם ועצבים. סוגי סרטן אלו יכולים להתפתח בכל מקום בגוף אך נמצאים בעיקר בראש, בצוואר, בזרועות, ברגליים, בחזה ובבטן. כ- 20% ממקרי הסרקומה הנותרים מתפתחים מתאי עצם ואז הם נקראים סרקומה של העצם.

ישנם עשרות סוגים שונים של גידולי סרקומה. כמו כן גידולי סרקומה עשויים להתפתח בילדים ובמבוגרים. בילדים גידולי הסרקומה הנפוצים ביותר הם גידול מסוג רבדומיוסרקומה (Rhabdomyosarcoma, RMS) המתפתח מרקמות הרכות שבראש ובצוואר ואוסטאוסרקומה (Osteosarcoma) המתפתח מרקמת השלד.

סוגים שונים של סרקומה של רקמות רכות במבוגרים

מכיוון שיש מעל ל- 50 סוגים שונים של סרקומה של רקמות רכות במבוגרים , נפרט כאן את  הנפוצים ביותר:

  • ליפוסרקומה: בלועזית (liposarcoma) הם גידולים ממאירים של רקמת שומן המהווים כ- 20-30% מגידולי הסרקומה המתגלים במבוגרים. הם יכולים להתחיל בכל מקום בגוף, אך לרוב הם מתחילים בירך, מאחורי הברך ובבטן. הם מתרחשים בעיקר במבוגרים בני 50 -65.
  • ליומיוסרקומה: בלועזית (leiomyosarcoma) היא סוג של סרטן שמתפתח מרקמת שריר חלק שהוא שריר שאינו רצוני. גידולים אלו מתחילים לרוב בבטן, אך הם יכולים להתחיל גם בחלקים אחרים של הגוף, כגון הידיים או הרגליים, או ברחם. סוג זה של סרקומה מהווה כ-20%-10% מגידולי הסרקומה.
  • גידולי סטרומה של מערכת העיכול (GIST): גידולי סרקומה של מערכת העיכול (GIST) הם סוגי סרטן נדירים שמתחילים בתאים שנמצאים בדופן מערכת העיכול (GI). כדי להבין מהם גידולים מסוג GIST, חשוב להבין את מנגנון הגנומי להתפתחות של סרטן ,מכיוון שגידול זה נגרם כתוצאה משינויים גנטיים בתאי הגידול המהווים מטרות לתרופות ביולוגיות ממוקדות מטרה.
  • סרקומה פלאומורפית לא מאובחנת (UPS): מדובר בקבוצה של גידולי סרקומה אשר עשויה להופיע בכל מקום בגוף אך מקור התאים מהם התפתחה אינו ידוע. סרקומה זו מהווה כ-25%-10% ושכיחה יותר בקרב מבוגרים והיא נוטה לגדול לתוך רקמות אחרות מסביב למקום שבו התחילה, אך גם בעלת יכולת לייצר גרורות באיברים מרוחקים בגוף.
  • אנגיוסרקומה: בלועזית (Angiosarcoma) יכולה להתפתח בכלי דם או בצינורות הלימפה. לעתים גידולים אלו מתפתחים כתוצאה מקרינה המהווה מנגנון טיפול כנגד סרטן. אנגיוסרקומות נראות לפעמים בשד לאחר טיפול בקרינה ולכן אזורים נפוצים בהם הגידול מתפתח הם העור, קרקפת, צוואר, שד, כבד ולב.

טיפול בסרטן סרקומה

הטיפול בסרקומה תלוי בשלב בו המחלה התגלתה, במיקום בו התגלתה ובסוג הסרקומה וכולל התערבות של מגוון רחב של מטפלים, בהם האונקולוג, הכירורג, אורטופד, כירורג חזה, אף-אוזן גרון ואונקולוג מומחה קרינה. לאחר ההתייעצות בין הגורמים הרלוונטיים תקבע תוכנית הטיפולים. סוגי הטיפול העיקריים בסרקומה של רקמות רכות הם:

  • ניתוח: בהתאם למקום ולגודל הסרקומה, מטרת הניתוח היא להסיר את כל הגידול יחד עם לפחות 1 עד 2 ס"מ (פחות מסנטימטר) מהרקמה הרגילה סביבו כדי לא להשאיר תאים סרטניים בודדים מאחור. אם הסרקומה התפשטה לאתרים מרוחקים (כמו הריאות או איברים אחרים), כל גרורה תוסר במידת האפשר כולל כמובן גם את הגידול המקורי. אם לא ניתן להסיר את הגרורה, ייתכן והניתוח להסרת הגידול הראשוני גם כלל לא יתבצע.
  • טיפול בקרינה: טיפול בקרינה משתמש בהקרנה בעלת אנרגיה גבוהה (כגון קרני רנטגן) כדי להרוג תאים סרטניים. זהו חלק מרכזי בטיפול בסרקומה של רקמות רכות ולרוב ניתנות לאחר הניתוח. זה נקרא טיפול משלים לניתוח שמטרתו להרוג תאים סרטניים שעלולים להישאר מאחור לאחר הניתוח. ניתן להשתמש בקרינה גם לפני הניתוח כדי לכווץ את הגידול ולהקל על היקף הניתוח להסרתו. זה נקרא טיפול טרום ניתוחי (ניאו-אדג'ובנטי). קרינה יכולה להיות הטיפול העיקרי בסרקומה אצל מי שאינו בריא מספיק לעבור ניתוח. טיפול בקרינה כהגדרה יכול לשמש גם כדי להקל על כאבי סרטן בכלל ובפרט גם סימפטומים של סרקומה כאשר היא מפושטת וגרורתית. זה נקרא טיפול תומך (טיפול פליאטיבי).
  • כימותרפיה: היא שימוש בתרופות רעילות הפוגעות בתאי הסרטן המתחלקים בקצב מהיר יותר מהתאים הנורמליים בגוף. תרופות אלו חודרות לזרם הדם וכך מצליחות להגיע לכל אזורי הגוף הנגועים בגרורות של המחלה. סוגים שונים של סרקומה מגיבים טוב יותר לכימותרפיה לעומת סוגים אחרים של סרקומה. תרופות כימותרפיות גם פוגעות בחלק מהתאים הנורמליים ולכן מלוות בתופעות לוואי. תופעות הלוואי תלויות בסוג התרופות, בכמות הנלקחת ומשך הטיפול. תופעות הלוואי הנפוצות של כימותרפיה כוללות בחילה והקאה, אובדן תיאבון, אובדן שיער, פצעים בפה, עייפות, ספירת דם נמוכה שיכולה לגרום לסיכון מוגבר לזיהום ודימום.
  • טיפול תרופתי ממוקד מטרה: תרופות לטיפול ממוקד תוקפות את המנגנון הביולוגי לחלוקה וצמיחה של התא הסרטני. המנגנון הביולוגי הייחודי של התא הסרטני מופעל באמצעות שינויים ומוטציות במטען הגנטי שלו וכך טיפולים ביולוגיים לסרטן מבדילים אותם מתאי נורמליים ובריאים. כל סוג של טיפול ממוקד פועל בצורה שונה, אבל כולם משפיעים על האופן שבו תא סרטני גדל, מתחלק, מתקן את עצמו או מקיים אינטראקציה עם תאים אחרים.

טיפול מותאם אישית בסרטן סרקומה

סרטן מסוג סרקומה מתפתח מתאים המרכיבים את רקמות החיבור בגוף שעברו שינוי והפכו לסרטניים. השינויים שעובר תא נורמאלי וגורמים לו להפוך לתא סרטני מתרחשים לרוב בדנ"א של התא. השינויים האלו הם תוצר של פגיעה בשרשרת הדנ"א אם ע"י זיהום, קרינה או טעות בעת חלוקה נורמאלית של התא. ישנם סוגים מגוונים של שינויים שפוגעים בגנים שנמצאים בשרשרת הדנ"א ומובילים לכך שהגנים ופעילותם משתבשת. אחד מהשינויים הנפוצים בסרקומה מתקבל ממצב של איחוי בין שני גנים זרים והתחברותם לגן אחד מה שגורם לפעילות יתר המשפיעה  בדרך כלל על חלוקה מוגברת  של התאים. מצב זה מכונה טרנסלוקציה או איחוי. איחויים אלו מאפיינים סרקומה מסוג מסוים ולכן מסייעים לרופאים באבחנה של סוג הסרקומה. חלק מהאיחויים והשינויים בסרקומה מהווים מטרות לטיפול ממוקד ומכאן החשיבות הכפולה באיתור האיחוי הספציפי של סרטן הסרקומה: 1. לצורך אבחנה 2. לצורך התאמת הטיפול ממוקד מטרה.

הטכנולוגיה לאיתור מטרות לטיפול בסרטן סרקומה

על מנת לאתר את השינוי הספציפי שחל בגידול ולנצלו לצורך התאמת טיפול ממוקד יש חשיבות בסריקה מקיפה ככל שניתן אחר כל השינויים האפשריים, המוכרים והלא מוכרים. באמצעות טכנולוגיית NGS- next generation sequencing  (ריצוף הדור הבא) ניתן לסרוק מספר רב מאוד של גנים  בו זמנית ולמפות את מגוון השינויים הגנטיים שהתרחשו בדנ"א של התאים הממאירים העשויים להוות מטרות לטיפול שלא היה נשקל לפני כן ללא תוצאות הבדיקה הגנומית. בסרקומה יש חשיבות כפולה לשימוש בטכנולוגיה שסורקת גם את הרנ"א של  תאי הגידול מכיוון שבטכנולוגיה זאת ניתן לזהות טוב יותר את האיחויים בתאי הגידול וגם ניתן גם לזהות מדדים בסביבת הגידול המאפשרים התאמת טיפולים באימונותרפיה. טיפול באימונותרפיה יוצר הגברה של תגובה חיסונית כנגד המחלה.

בדיקות אונקוטסט להתאמת הטיפול בסרטן סרקומה

בדיקות  גנומיות לסרקומה , בדיקת אונקוטסט מסוג xT Tempus, היא המתאימה ביותר. זאת מכיוון שהבדיקה סורקת גם את הדנ"א וגם את הרנ"א של התא הסרטני ובכך מגיעה לזיהוי כמעט מוחלט של כל טרנסלוקציה ואיחוי שעשויים להתרחש בתא הסרטני. בדיקה נוספת מתאימה לגידולי סרקומה היא בדיקת OncotypeMAP המותאמת לדגימות קטנות יותר ומספקת תוצאה תוך 5 ימי עבודה ומבצעת מיפוי גנומי מקיף לסרטן של השינויים שהתרחשו במאות גנים הקשורים לסרטן והתפתחותו בו זמנית בדנא בלבד. מכאן שבדיקות אלו מאפשרות להתאים טיפול באופן אישי עפ"י הממצאים הביולוגיים של הגידול בכל מטופל.

במצבים בהם לא ניתן לדגום דגימת גידול או שכמות הדגימה שנלקחה בביופסיה אינה מספקת לברור גנומי מלא, ניתן להשתמש בבדיקה גנומית מבוססת ביופסיה נוזלית , בדיקת  Guardant360 המאתרת את השינויים בתאי הגידול באמצעות דגימת דם. שיטה המכונה ברור גנומי באמצעות  ביופסיה נוזלית.  

רפואה מותאמת אישית למתמודדים עם סרטן סרקומה

אונקוטסט מציעה את הבדיקות הגנומיות המתקדמות ביותר לצורך מיפוי גנומי מקיף במאות ו/או עשרות גנים הקשורים לסרטן לצורך התאמת טיפול באופן אישי למטופל. בדיקות xT Tempus Oncotype MAP  ובדיקת Guardant360 בדיקה גנומית באמצעות ביופסיה נוזלית הן בדיקות גנומיות מבוססות טכנולוגיית NGS המיועדות לחולי סרטן עם גידולים מוצקים וממאירויות המטולוגיות בשלבי מחלה מתקדמים. המידע המתקבל מבדיקות אלה מאפשר לזהות את השינויים שהתרחשו בתאי הגידול ובכך לסייע בקבלת החלטה טיפולית מושכלת ומדויקת.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דילוג לתוכן