סרטן צוואר הרחם פרוגנוזה

מדי שנה מאובחנות בישראל כ- 200 נשים עם סרטן צוואר הרחם. שכיחות זו היא מהנמוכות בעולם. יחד עם זאת, שיעור התמותה מסרטן צוואר הרחם דומה בישראל לעומת מדינות אחרות בעולם המערבי. מדי שנה, מתות כ-290,000 נשים ברחבי העולם מסרטן צוואר הרחם.

תסמינים לסרטן צוואר הרחם

על פי רב תסמיני סרטן צוואר הרחם מופיעים רק בשלב מתקדם יותר של המחלה, כאשר הגידול חדר לאיברים סמוכים. התסמין השכיח ביותר הוא דימום נרתיקי חריג כדוגמת דימום לאחר קיום יחסי מין; דימום בין מחזורים; דימום אצל נשים לאחר תחילת גיל המעבר.

תסמינים נוספים השכיחים פחות כוללים הפרשה נרתיקית בעלת ריח חריף ואי נוחות עד כאב במהלך קיום יחסי מין. 

בדיקות לגילוי מוקדם לסרטן צוואר הרחם

הגורם העיקרי לסרטן צוואר הרחם, הוא נגיף הפפילומה האנושי (HPV), שגורם ל-99% ממקרי סרטן צוואר הרחם. הנגיף מועבר באמצעות מגע מיני ועלול גם לגרום לנגעים טרום סרטניים באברי המין. לא כל הידבקות בנגיף גורמת להתפתחות של נגעים טרום סרטניים ולסרטן צוואר הרחם.

בדיקת פאפ

כיום מקובל לבצע בדיקות סקר לאיתור מוקדם של נגעים טרום סרטניים בצוואר הרחם. גילוי מוקדם מאפשר טיפול בשלבים מוקדמים של המחלה בטרם הגידול התפשט לאיברים אחרים בגוף.

בדיקת הסקר המקובלת כיום היא בדיקת פאפ או משטח צוואר הרחם. הבדיקה נמצאת בסל הבריאות לכל אישה בגילאים 25-54 אחת ל-3 שנים במסגרת המעקב השגרתי אצל רופא הנשים. במהלך הבדיקה נלקחים תאים מאזור צוואר הרחם ונשלחים למעבדה על מנת לזהות שינויים סרטניים או טרום סרטניים.

היות ומדובר בבדיקת סקר ולא בבדיקה אבחנתית, במידה ומתקבלת תוצאה חריגה יש צורך בהמשך הבירור באמצעות בדיקה אבחנתית כדוגמת קולפוסקופיה.

בדיקת דנ"א לאיתור נגיף ה HPV

כיום קיימות בדיקות המזהות נוכחות דנ"א של נגיף ה HPV במשטח צוואר הרחם. בחלק מקופות החולים בדיקה זו נעשית בשילוב עם בדיקת הפאפ כבדיקת סקר. עם זאת, היות ומרבית הזיהומים ב-HPV לא גורמים לכל שינוי בצוואר הרחם, עצם נוכחות הנגיף במשטח צוואר הרחם אינו מצדיק בירור או טיפול מיוחד.

כמו כן, לעיתים נעשה שימוש בבדיקת הדנ"א של נגיף ה HPV במעקב אחרי טיפול אצל נשים עם סרטן צוואר הרחם.

הפרוגנוזה והגישה הטיפולית תלויים במשתנים שונים למשל, גודל הגידול, סוג הגידול והשלב שבו הוא התגלה. 

טיפול בסרטן צוואר הרחם

טיפול ניתוחי

היקף הניתוח תלוי בגודל הגידול וברצון לשמר את הרחם לצורך הפוריות.

לנשים עם גידול קטן מאוד שרוצות לשמר את הרחם ניתן לבצע קוניזציה שבה מסירים את התאים הסרטניים מצוואר הרחם. אפשרות נוספת לנשים אלו היא כריתת צוואר הרחם.

כאשר הגידול גדול יותר ובעל סיכון להתפשטות מבצעים ניתוח נרחב יותר ובו מתבצעת כריתה של צוואר הרחם יחד עם הנרתיק, הרחם ואזורים נוספים במידת הצורך.

טיפול בקרינה וכימותרפיה

במקרים בהם לא מתאפשר טיפול ניתוחי (למשל לאור התפשטות נרחבת של הגידול), ניתן לטפל ביעילות בשילוב של קרינה וכימותרפיה. הטיפול הכימותרפי מעצים את השפעתו הטיפול בקרינה.  

טיפול ביולוגי מכוון מטרה

טיפול ביולוגי מבוסס תרופות ביולוגיות מכוונות מטרה לתאי הגידול בלבד מבלי לפגוע בתאים הבריאים.

לצורך התאמת תרופות ממוקדות מטרה/ביולוגיות יש צורך בביצוע בדיקות גנומיות להתאמת טיפולים. הבדיקות מבוססות על העובדה שמטופלים שונים מציגים גידולים שונים וניתן כיום לזהות את המאפיינים הייחודיים של כל גידול וכך להתאים טיפול יעיל וסביל. בדיקות  גנומיות להתאמת טיפולים לסרטן  מבוצעות לרוב על דגימה מרקמת הגידול שהוצאה בביופסיה או בניתוח  כמו בדיקותTempus xT ו- OncotypeMAP .

במידה ואין רקמת גידול מספקת בדיקה להתאמת טיפולים לסרטן יכולה גם להתבצע על דגימת דם פשוטה באמצעות טכנולוגיה הנקראת ביופסיה נוזלית (קישור לדף מהי ביופסיה נוזלית) וכך מאפשרת גם למטופלים אשר אין ברשותם רקמת גידול מספקת לבצע מיפוי גנומי, כמו  בדיקת Guardant360 גם באמצעות חברת אונקוטסט.

אחד המאפיינים של גידולים סרטניים הוא יצירה של כלי דם בסביבת הגידול שמטרתם לספק דם לתאים ולאפשר להם לשגשג. אחד החלבונים שמהווים חלק בהתפתחות כלי דם אלו הוא VEGF. טיפול בתרופה הביולוגית אווסטין (בווציזומאב) חוסם את החלבון VEGF וכך מביא לעצירה בהתפתחות כלי הדם ובהמשך להפסקת שגשוגם של התאים הסרטניים.

אווסטין ניתנת במסגרת הטיפול בסרטן צוואר הרחם בשילוב עם טיפול כימותרפי.

טיפול זה מסייע בהארכת תוחלת החיים של נשים עם סרטן צוואר הרחם.

טיפול אימונותרפי

טיפול אימונותרפי מפעיל את מערכת החיסון כנגד הגידול. אחד המנגנונים הידועים הוא הפעלת מערכת החיסון עם תרופות מעכבות PD1 , באופן ממוקד, כדוגמת קיטרודה (פמברוליזומאב). ישנן עדויות לכך שגידולי צוואר הרחם בשלב מתקדם עשויים להגיב לטיפולים אלו. 

Oncotest - רפואה מותאמת אישית למתמודדים עם סרטן

חברת אונקוטסט מציעה את הבדיקות המתקדמות למיפוי גנומי לסרטן לצורך התאמת טיפול חדשני באופן אישי למטופל. הבדיקות מיועדות לחולי סרטן עם גידולים מוצקים או ממאירויות המטולוגיות בשלבי מחלה מתקדם.

המידע המתקבל מהבדיקות מאפשר לזהות את השינויים שהתרחשו בתאי הגידול ולכן יכול לסייע לקבלת החלטה טיפולית מושכלת ומדויקת.

באתר תמצאו גם מידע אודות סרטן צוואר הרחם בהריוןבדיקות גנומיות לסרטןקרצינומה ברחם, סרטן צוואר הרחם סיכויי החלמה, בדיקה גנטית לסרטן תורשתי ועוד.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דילוג לתוכן