אימונותרפיה סרטן

אימונותרפיה הוא אחד התחומים המתפתחים ביותר בטיפול חדשני בסרטן, תחום שבמקרים מסוימים משיג תוצאות מצוינות שלא ניתן להשיג בסוגי טיפול אחרים זאת ע"י גיוס המערכת החיסונית של המטופל לצורך הלחימה בתאים הסרטניים. גידול סרטני נוצר מפגמים ברצף הדנ”א של התא (מוטציות) הגורמים לו לגדול ללא בקרה. במקרים מסוימים, מזהה המערכת החיסונית של הגוף את היווצרותם של תאים בלתי רצויים אלה ופועלת נגדם על ידי שפעול תאי T של המערכת החיסונית.

אולם, במקרים מסוימים מצליח הגידול הסרטני לחמוק ממערכת החיסון באמצעים שונים ומתוחכמים. אחת הדרכים שבהן גידול סרטני חומק מהמערכת החיסונית היא על ידי שימוש בנקודות בקרה עצמיות של תאי החיסון (Immune Check Points). נקודות בקרה אלו נועדו למנוע ממערכת החיסון לתקוף תאים שנראים חריגים, אך בכל זאת הם רצויים לגוף – למשל מניעת תקיפה עצמית של התפתחות של עובר ברחם.

מהו טיפולי אימונותרפיה בסרטן?

חלק מהתאים הסרטניים מבטאים על פניהם את החלבון PD-L1 אשר יכול “לכבות” את מערכת החיסון. במקרים אלה, תרופות אימונותרפיות חוסמות את פעילות החלבון PD-L1 ובכך מונעות מהגידול הסרטני לאותת למערכת החיסון שלא לפעול נגדו. כאשר מנגנון זה הוא העומד ביסודו של התחמקות הגידול מהמערכת החיסון תוצאות הטיפול מרשימות ומסיבה זאת התרופות נכללו בסל הבריאות בישראל עבור סוגי גידולים שונים עם רמות גבוהות של החלבון PD-L1, כגון סרטן ריאות, סרטן שלפוחית השתן, מלנומה, סרטן שד גרורתי  מסוג טריפל נגטיב, סרטן הקיבה ועוד.

עם זאת, גם בגידולים שמראים רמות נמוכות של החלבון PD-L1 ניתן לזהות מקרים שיפיקו תועלת רבה מטיפול האימונותרפי. מדדים היכולים לסייע בהחלטה האם טיפול אימונותרפי עשוי להיות יעיל למטופל הם Tumor Mutation Burden (TMB), קרי עומס מוטציות ו- Microsatellite Instability (MSI), קרי אי יציבות גנומית. בגידולים להם זוהה עומס מוטציות גבוה  ו/או MSI גבוה נצפתה תגובה טובה יותר לטיפול אימונותרפי בהשוואה לגידולים להם זוהה עומס מוטציות או MSI נמוך.

במאי 2017 הכריז מנהל המזון והתרופות האמריקאי ה-FDA, כי התרופה האימונותרפית, שבה החומר הפעיל הוא פמברוליזומאב, אושרה לטיפול בהתאם לסמן ביולוגי המצביע על אי יציבות גנומית גבוהה (MSI-H) או על מנגנון תיקון דנ"א פגום (dMMR) וזאת ללא קשר לסוג הגידול ומיקומו בגוף. הכרזה זו באה בעקבות ממצאי מחקרים שפורסמו בשני המגזינים 1NEJM ו-Science2 אשר ביססו את הקשר בין המדדים, אי יציבות גנומית (MSI) ועומס מוטציות (TMB)  לבין הצלחת הטיפול האימונותרפי ב-15 סוגי גידולים שונים.

מוטציות במנגנון תיקון דנ"א ואי-יציבות גנומית, ניתנות לאיתור בצורה מדויקת על ידי בדיקת טמפוס (Tempus xT) ובדיקת אונקוטייפ מאפ (OncotypeMAP)

אונקוטסט טיפול מותאם באופן אישי למתמודדים עם מחלת הסרטן

חברת אונקוטסט מציעה את הבדיקות המתקדמות למיפוי גנומי לסרטן לצורך התאמת טיפול חדשני באופן אישי למטופל. הבדיקות מיועדות לחולי סרטן עם גידולים מוצקים או ממאירויות המטולוגיות בשלבי מחלה מתקדם. המידע המתקבל מהבדיקות מאפשר לזהות את השינויים שהתרחשו בתאי הגידול ולכן יכול לסייע לקבלת החלטה טיפולית מושכלת ומדויקת. 

 

מקורות ספרות

(1) Le, et al. PD-1 Blockade in Tumors with Mismatch-Repair Deficiency, NEJM 2015

(2) Le, et al. PD-1 blockade in mismatch repair deficient noncolorectal gastrointestinal cancers, Science June 2017. 

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דילוג לתוכן