גידולי סרקומה

גידולי סרקומה הינם קבוצה רחבה של גידולים נדירים שעשויים להתפתח ברקמת חיבור רכה או קשה. מרבית מהמקרים מתחילים ברקמות רכות התומכות באיברים הפנימיים של הגוף כגון: שרירים, גידים, שומן, כלי דם, לימפה ועצבים. מחלה זו כוללת בתוכה סוגים רבים ושונים של גידולים בעלי מאפיין דומה של גדילה לא מבוקרת של תאים.

גורמים שיכולים להגביר את הסיכון לסרקומה כוללים: חשיפה לקרינה או כימיקלים קרצינוגניים, בצקת לימפתית הנגרמת כתוצאה מחסימה במערכת הלימפה, חשיפה לווירוסים כגון הרפס ותסמונות תורשתיות כגון neurofibromatosis type 1 או רטינובלסטומה. 

איך הופך תא בריא לתא סרטני?

הפיכת תא בריא לתא סרטני הוא תהליך הנובע משינויים העשויים להתרחש בדנ"א (המכונים גם מוטציות) ולהתקבע בו. ישנם סוגים שונים של שינויים שעשויים להוביל לכך שפעילותם של גנים משתבשת. חשוב לציין שלא כל שינוי המתרחש בדנ"א גורם לסרטן. השינויים  הנפוצים ביותר בסרקומה מתקבל ממצב של איחוי בין שני גנים שונים, אשר גורם ליצירת חלבון לא תקין ומשפיע על חלוקה מוגברת של התאים. קיימת חשיבות כפולה באיתור השינוי הספציפי שהתרחש בסרקומה: ראשית לצורך אבחנה מדויקת של תת סוג הסרקומה ושנית במסגרת רפואה מותאמת אישית – לשם התאמת טיפול ממוקד מטרה.

תתי סוגים של סרקומות

סרקומה היא סוג גידול המכיל עשרות תתי סוגים שונים והם עשויים להתפתח הן בילדים והן במבוגרים.

בילדים גידולי הסרקומה מהווים כ- 10 עד 15 אחוז מבין כלל הגידולים הסולידיים, כאשר רבדומיוסרקומה (Rhabdomyosarcoma) הוא הנפוץ מבין הסרקומות של הרקמה הרכה (כלומר רקמה שאינה עצם). סוג זה נפוץ ברקמות הרכות שבראש ובצוואר. סוג נוסף שכיח בילדים, בני נוער ומבוגרים צעירים  נקרא אוסטאוסרקומה (Osteosarcoma). סוג זה לרוב מתפתח באזורים בהם העצם צומחת במהירות כגון קצוות הרגל, עצמות הברך, עצם הירך, חלק עליון של עצם השוק או בעצמות הזרוע. 

במבוגרים ישנם מעל ל- 70 תתי סוגים של סרקומה המתפתחת מרקמות רכות כאשר הנפוצים ביותר:

  • ליפוסרקומה: בלועזית (liposarcoma) הינו סוג סרקומה של רקמת שומן המהווה כ- 20-30% מגידולי הסרקומה המתגלים במבוגרים. תת-סוג זה יכול להתרחש בכל מקום בגוף, אך לרוב הם מתחיל בירך, מאחורי הברך ובבטן. הם מופיעים בעיקר במבוגרים בני 50 -65.

  • ליומיוסרקומה: בלועזית (leiomyosarcoma) הינו תת-סוג של סרקומה שמתפתח מרקמת שריר חלק שהוא שריר שאינו רצוני אשר מהווה כ10-20% מגידולי הסרקומה. גידולים אלו מתחילים לרוב בבטן, אך הם יכולים להתחיל גם בחלקים אחרים של הגוף, כגון הידיים או הרגליים, או ברחם.

  • גידולי סרקומה של מערכת העיכול (GIST) :גידולי סרקומה של מערכת העיכול נקראים .(GIST) סוגי סרטן אלה נדירים ולרוב מתרחשים בקיבה ובמעי הדק, אך הם יכולים להופיע לאורך כל מערכת העיכול החל מהגרון, ושט ועד פי הטבעת. גידולים אלה נפוצים במבוגרים ונדירים מאוד בילדים. כתשעים אחוז מגידולי ה-GIST מבטאים מוטציה בגן KIT. מוטציה זו מעודדת את התאים להתחלק. ניתן לעכב את חלוקת התאים על ידי תרופות ממוקדת ממשפחת הטירוזין קינאז (TKI). Gleevec הינה תרופה מסוג מעכבי טירוזין קינאז (TKI) אשר מונעות מהתאים הסרטנים שמכילים את המוטציה בגן KIT  לגדול ולהתחלק.

  • סרקומה פלאומורפית לא מאובחנת (UPS) :מדובר בקבוצה של גידולי סרקומה אשר עשויה להופיע בכל מקום בגוף אך מקור התאים מהם התפתחה אינו ידוע. סרקומה זו מהווה כ-25%-10% והיא נוטה לגדול לתוך רקמות אחרות מסביב למקום שבו התחילה, אך גם בעלת יכולת לייצר גרורות באיברים מרוחקים בגוף.

  • אנגיוסרקומה: בלועזית (Angiosarcoma) תת-סוג סרקומה המתפתח בכלי דם או בצינורות הלימפה. לעתים מתפתח כתוצאה מקרינה המהווה טיפול כנגד סרטן. למשל, אנגיוסרקומות נצפים לפעמים בשד לאחר טיפול בקרינה ולכן אזורים נפוצים בהם הגידול מתפתח הם העור, קרקפת, צוואר, שד, כבד ולב.

טיפולים בסרקומה

הטיפולים לסרקומה נקבעים על סמך מספר גורמים: תת סוג הסרקומה, מיקומה,  שלב המחלה, מידת התוקפנות של התאים והאם הסרטן התפשט לחלקים אחרים בגוף. קביעת הטיפול המתאים יקבע על ידי מגוון רחב של רופאים מומחים,  בהם: אונקולוג, כירורג, אורטופד, כירורג חזה, אף-אוזן גרון ומומחה קרינה. תוכנית הטיפולים תקבע לאחר התייעצות בין הגורמים הרלוונטים ולרוב תכלול ניתוח להסרת הגידול. טיפולים נוספים כגון קרינה ו/או כימותרפיה עשויים להינתן לפני ו/או אחרי הניתוח. סוגי הטיפולים העיקריים בסרקומה של רקמות רכות הם:

  • ניתוח: מטרת הניתוח היא להסיר את כל הגידול יחד עם לפחות 1 עד 2 ס"מ מהרקמה התקינה סביבו כדי לא להשאיר תאים סרטניים בודדים. במידה והגידול התפשט לאתרים מרוחקים, כל גרורה תוסר במידת האפשר כולל כמובן גם את הגידול המקורי. אם לא ניתן להסיר את הגרורה, ייתכן והניתוח להסרת הגידול הראשוני גם כלל לא יתבצע וכחלופה יינתן טיפול תרופתי/קרינתי.
  • טיפול בקרינה: טיפול בקרינה משתמש בהקרנה בעלת אנרגיה גבוהה (כגון קרני רנטגן) כדי להרוג תאים סרטניים. זהו חלק מרכזי בטיפול בסרקומה של רקמות רכות ולרוב הוא ניתן לאחר הניתוח. זה נקרא טיפול משלים לניתוח שמטרתו להרוג תאים סרטניים שעלולים להישאר לאחר הניתוח. ניתן להשתמש בקרינה גם לפני הניתוח כדי לכווץ את הגידול ולהקל על היקף הניתוח להסרתו. זה נקרא טיפול טרום ניתוחי (ניאו-אדג'ובנטי). קרינה יכולה להיות הטיפול העיקרי בסרקומה אצל מי שאינו בריא מספיק לעבור ניתוח. טיפול בקרינה כהגדרה יכול לשמש גם כדי להקל על כאבי סרטן בכלל ובפרט גם סימפטומים של סרקומה כאשר היא מפושטת וגרורתית. זה נקרא טיפול תומך (טיפול פליאטיבי).
  • כימותרפיה: היא שימוש בתרופות רעילות הפוגעות בתאי הסרטן המתחלקים בקצב מהיר יותר מהתאים הנורמליים בגוף. תרופות אלו חודרות לזרם הדם וכך מצליחות להגיע לכל אזורי הגוף הנגועים בגרורות של המחלה. סוגים שונים של סרקומה מגיבים טוב יותר לכימותרפיה לעומת סוגים אחרים של סרקומה. תרופות כימותרפיות גם פוגעות בחלק מהתאים הנורמליים ולכן מלוות בתופעות לוואי. תופעות הלוואי תלויות בסוג התרופות, בכמות הנלקחת ומשך הטיפול. תופעות הלוואי הנפוצות של כימותרפיה כוללות בחילה והקאה, אובדן תיאבון, אובדן שיער, פצעים בפה, עייפות, ספירת דם נמוכה שיכולה לגרום לסיכון מוגבר לזיהום ודימום.
  • טיפול תרופתי ממוקד מטרה: טיפול ממוקד מטרה, הוא סוג של תרופה החוסמת את גדילתו והתפשטותו של הסרטן על ידי כך שהיא פוגעת במולקולות ספציפיות (״מולקולות מטרה״) הייחודיות לתאי הסרטן. הגידול הסרטני מופעל באמצעות שינויים ומוטציות במטען הגנטי שלו. טיפולים ביולוגיים לסרטן מכוונים כנגד מטרות מולקולריות בתאי הסרטן שהופכים אותו לשונה מתאים בריאים ותקינים. כל סוג של טיפול ממוקד פועל בצורה שונה, אבל כולם משפיעים על האופן שבו תא סרטני גדל, מתחלק, מתקן את עצמו או מקיים אינטראקציה עם תאים אחרים. גידולים שמקורם באיבר זהה עשויים להיות שונים האחד מהאחר על בסיס פרופיל המוטציות בדנ"א אשר מאפיין כל גידול. מכאן שהטיפול עבור שני מטופלים עם מאפיינים קליניים דומים עשוי להיות שונה, עקב הימצאות מוטציות ייחודיות בגידול. תחום הרפואה המותאמת אישית מתפתח, גדל ומקבל תאוצה אדירה בשנים האחרונות עקב עליה במחקרים פורצי דרך המתבצעים בכל העולם. בשנים האחרונות נצפתה עליה בכמות הטיפולים ממוקדי המטרה מאושרי FDA לטיפול בסרטן. ישנם סוגים שונים של טיפולים ממוקדים. התרופות הנפוצות לשימוש קליני היום שייכים לשתי משפחות עיקריות: מעכבי טירוזין קינאז לדוגמא: פזופניב (pazopanib)- תרופה ביולוגית שניתנת כטיפול קו שני ומעלה לסרקומה גרורתית. תרופה זו מונעת ייצור כלי דם ובכך מונעת מהגידול להתפשט. בנוסף ישנה משפחה של תרופות ממוקדות השייכות לקבוצת מעכבי ה-Histone methyltransferase למשל התרופהTazemetostat (EZH2) ניתנת למטופלים שהגידול לא מבטא את הגן INI1/SMARCB1. לכתשעים אחוז מגידולי סרקומה אפיתליואידית (ES) יש חוסר ביטוי של הגן INI1/SMARCB1. אובדן התפקוד של הגן הנ"ל מאפשר לתרופה EZH2 לפעול ולמנוע מתאי הגידול להתפתח.
  • אימונותרפיה: טיפולי אימונותרפיה לחולי סרטן מגבירים את התגובה החיסונית של המטופלים על ידי שחזור ההגנה הטבעית של הגוף. חלק מתאי הסרטן מפתחים מנגנון ה"מגן" עליהם ממערכת החיסון על ידי ביטוי של חלבוני בקרה המדכאים את התגובה החיסונית ומונעים ממערכת החיסון לתקוף את הגידול. כאשר מנגוני ההגנה הללו מבוטלים על ידי תרופות ספציפיות מתאפשרת תגובה חיסונית כנגד תאי הסרטן. פמברוליזומאב (Pembrolizumab) וניבולומאב nivolumab) הן תרופות מעכבות (PD-1 המשמשות לטיפול בסרקומה מתקדמת וחוזרת של רקמות רכות.
הטכנולוגיה לאיתור מטרות טיפוליות בסרקומה

האבחנה המדויקת של תת סוג הסרקומה חשובה מאד לבחירת הטיפול המיטבי. היא מבוססת על  מראה הרקמה במיקרוסקופ בשילוב בדיקות מולקולריות  ולעיתים יכולה להיות מאתגרת. גישה חדשה המשתמשת בטכנולוגית ריצוף מהדור הבא (NGS) סורקת מספר רב של שינויים בדנ"א וברנ"א ובכך עוזרת בזיהוי של מוטציות שעשויות לתמוך באבחנה וגם לסייע בהתאמת טיפול ממוקד.

גישה זו מתבצעת על דגימה מרקמת הגידול שנלקחת בביופסיה או בניתוח באמצעות בדיקה גנומית מקיפה. זיהוי  המוטציות שהתרחשו בגידול עשויות להוות מטרות לטיפול שלא היה ניתן לשקול לפני כן ללא תוצאות הבדיקה הגנומית. בסרקומה יש חשיבות גבוהה לשימוש בטכנולוגיה שסורקת את החומר הגנומי מסוג דנ"א וגם את הרנ"א, כיוון שבעזרת הרנ"א ניתן לזהות טוב יותר איחויים של גנים וסמנים ביולוגים בסביבת הגידול המאפשרים התאמת טיפולים ממוקדי מטרה וגם טיפולים מסוג אימונותרפיה.

בדיקות אונקוטסט להתאמת הטיפול בסרקומה

בדיקה גנומית רחבה ומקיפה מסוג Tempus xT, היא הבדיקה המתאימה ביותר לגידולי סרקומה. בדיקה זו סורקת את הדנ"א וגם את הרנ"א של התא הסרטני ובכך מגיעה לזיהוי כמעט מוחלט של כל איחוי שעשוי להתרחש בתא הסרטני. בדיקות אלו מאפשרות להתאים טיפול באופן אישי עפ"י הממצאים הביולוגיים של הגידול בכל מטופל.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דילוג לתוכן