ביופסיה קיבה

הרופא עשוי לחשוד בסרטן הקיבה במידה והתגלה ממצא חשוד בגסטרוסקופיה או בבדיקת הדמיה, אך הדרך היחידה לדעת בוודאות אם הממצא החשוד הינו גידול ממאיר היא על ידי ביצוע ביופסיה. במהלך הגסטרוסקופיה אם הרופא מבחין בממצאים חריגים ברירית הקיבה, ניתן לדגום אותם. ייתכן כי הגידול נמצא עמוק בתוך דופן הקיבה, מה שעלול להקשות על ביופסיה באמצעות גסטרוסקופיה רגילה. אם הרופא חושד שהגידול עשוי להיות עמוק יותר בדופן הקיבה, ניתן להשתמש באולטראסאונד אנדוסקופי בהנחיית מחט דקה וחלולה המוחדרת לדופן הקיבה כדי לקבל דגימת ביופסיה. ביופסיות עשויות להילקח גם מאזורים של התפשטות סרטן אפשרית, כמו בלוטות לימפה סמוכות או אזורים חשודים באזורים אחרים בגוף.

הדגימות שנאספות  בביופסיה נשלחות לפתולוג לצורך בדיקה. הפתולוג בוחן את דגימות הביופסיה מתחת למיקרוסקופ ובמידה ונקבע כי אכן מדובר בגידול ממאיר, יתכן ויבצעו על הגידול גם בדיקות גנטיות/גנומיות.

סרטן הקיבה - הדו”ח הפתולוגי

דגימות ביופסיה שנלקחו במהלך גסטרוסקופיה, אולטראסאונד אנדוסקופי או הליך כירורגי לכריתת הגידול נשלחות למעבדה לבדיקה פתולוגית. הדגימות נבחנות תחת מיקרוסקופ לזיהוי תאים ממאירים ובמידה ואותרו, בשלב הבא, הם מסווגים עפ"י סוג התאים שממנו התפתח הגידול. במקרה של סרטן קיבה מבחינים בין סרטן קיבה מסוגים שונים, ביניהם אדנוקרצינומה בקיבה, קרצינואיד בקיבה, גידולים ברקמת המשתית של מערכת העיכול, לימפומה או סוג אחר. 

הדו”ח הפתולוגי מספק מידע מפורט אודות סרטן הקיבה הספציפי של המטופל ומאפייניו הביולוגים

להלן פרמטרים העשויים להופיע בדו"ח הפתולוגי:

  • דרגת התמיינות הגידול – (Grade) מתארת עד כמה תאי הגידול נראים שונה בהשוואה לתאים תקינים של הקיבה.
  • גודל הגידול – לרוב מדווח במילימטרים או בסנטימטרים 1 ס”מ = 10 מ”מ.
  • עומק הגידול – מידת ההתפשטות או החדירה של הגידול לרקמות הסמוכות.
  • מעורבות של מערכת הלימפה וכלי הדם – האם תאי הסרטן פלשו לתוך כלי הדם ולמערכת הניקוז הלימפטית.
  • מצב בלוטות הלימפה – האם התגלו תאים סרטניים בבלוטות הלימפה אשר הוסרו במהלך הניתוח.
  • שולי הדגימה – כמות הרקמה הבריאה המצויה סביב קצה רקמת הגידול אשר הוסרה במהלך הניתוח.
  • שוליים שליליים – הגידול הסרטני הוסר לחלוטין במהלך הניתוח
  • שוליים חיוביים – ייתכן כי נותרו שאריות של תאים סרטניים לאחר הניתוח

בדיקות מולקולריות נוספות לסרטן הקיבה

במקרה של סרטן קיבה ניתן לבצע בדיקות נוספות החשובות להחלטה טיפולית כגון אמפליפיקציה של האונקוגן HER-2, בדיקת סטטוס /dMMR MSI-H ו- PDL-1.

  • אמפליפקציה של האונקוגן – HER-2 ניתן לבדוק אם הגידול מבטא ביתר חלבון מעודד צמיחה הנקרא HER2. גידולים עם רמות מוגברות של HER2 נקראים גידולים החיוביים ל- HER2 וניתן לטפל בהם בתרופות המעכבות את החלבון HER2, כמו הנוגדן טרסטוזומאב. 

ניתן לבדוק את ביטוי ה- HER-2 בשתי דרכים שונות:

  • אימונו-היסטוכימיה –  (IHC) שימוש בנוגדנים ספציפיים לחלבון HER-2 הצובעים את התאים בהתאם למספר החלבונים שבתאים. ניתן לראות את שינוי הצבע במיקרוסקופ. תוצאות הבדיקה מדווחות כמספר – 0, 1+, 2+ או 3+.
  • בדיקת פיש –  (FISH – Fluorescence In Situ Hybridization) בדיקה זו קובעת אם התאים מכילים עודף עותקים של הגן ל- HER-2. 

נהוג להתחיל בבדיקת אימונו-היסטוכימיה:

  • אם התוצאות הן 0 או 1+, הסרטן הוא שלילי ל- HER2. חולים עם גידולים שליליים ל- HER2 אינם מטופלים בתרופות המכוונות כנגד HER2 (כמו טרסטוזומאב.
  • אם הבדיקה היא 3+, הסרטן חיובי ל – HER2. חולים עם גידולים חיוביים ל- HER2 עשויים להיות מטופלים בתרופות כמו טרסטוזומאב. 

כאשר תוצאת הצביעה האימונוהיסטוכימית  היא 2+, מצב ה- HER2 של הגידול אינו מוחלט , יבצעו  את בדיקת פיש לקבוע האם יש או אין ביטוי יתר של HER2 .

סטטוס MMR (Mismatch Repair Mechanism) או/ו MSI: מערכת ה- MMR הינה מערכת לתיקון אי-התאמות שנקראת גם מערכת לתיקון טעויות ב- DNA. מערכת זו עלולה להיפגם באופן בסוגים מסוימים של סרטן הקיבה. במידה ואותר פגם במערכת זו בתאי הגידול הסרטני, הגידול מסווג כ-   MMR-D (MMR- deficient), כאשר לא אותר פגם, הגידול מסווג כ-MMR-P (MMR- proficient). גידולים מסוג MMR-D הם בדרך כלל מאופיינים עם חוסר יציבות של המטען הגנטי, סמן גנומי הנקרא MSI-H (MSI-Microsatellite Instability). ניתן לטפל בחולים עם מחלה מתקדמת שהם MMR-D או MSI-H באימונתרפיה .

ביטוי PDL-1: ייתכן כי הגידול ייבדק לביטוי מוגבר של חלבון הנקרא PD-L1. אם יימצא מוגבר, עשוי הגידול להתאים לטיפול באימונותרפיה. 

באתר תמצאו גם מידע אודות בדיקות לסרטן הקיבה, בדיקות דם סרטן הקיבה, סרטן קיבה טיפול, סרטן הקיבה סיכויי החלמה, סרטן הקיבה תוחלת חיים, סרטן הקיבה בגיל צעיר ועוד.

טיפול מותאם אישית בסרטן הקיבה

חברת אונקוטסט רניום מציעה את הבדיקות המובילות בעולם להתאמת טיפולים חדשניים לסרטן. בדיקת Tempus xT, בדיקת Oncotype MAP ובדיקת Guardant360 יכולות לסייע לחולי סרטן קיבה עם מחלה מפושטת לצורך קבלת מידע על אפשרויות הטיפול העומדות בפניהם.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דילוג לתוכן