פחות כימותרפיה לנשים עם סרטן שד

פחות כימותרפיה לנשים עם סרטן שד, Oncotest רפואה מותאמת אישית לסרטן

צילום אילוסטרציה: מכון הסרטן הלאומי של ארה"ב, אנספלאש

מחקר חדש, שהתפרסם בכנס סרטן השד בארה"ב, מצא שנשים עם סרטן שד מקומי מתקדם, שקיבלו ציון נמוך בבדיקת "אונקוטייפ שד", יכולות להסתפק בטיפול הורמונלי בלבד וניתן לחסוך מהן את הטיפול בכימותרפיה שכולל תופעות לוואי קשות.

מחקר שפורסם בדצמבר 2020 בכנס סרטן השד הבינלאומי SABCS שהתקיים בסן אנטוניו, טקסס, הראה שהודות לבדיקת "אונקוטייפ שד" למרבית הנשים שאובחנו עם סרטן שד בשלב מקומי-מתקדם (עם בלוטות לימפה נגועות) ניתן לחסוך טיפולי כימותרפיה מבלי להשפיע על סיכויי החלמתן.

המחקר ותוצאותיו

המחקר כלל יותר מ -5,000 נשים עם סרטן השד עם עד 3 בלוטות לימפה נגועות. המחקר נערך ב- 632 מרכזים רפואיים ב-9 מדינות ובכללן ארצות הברית, קנדה, מקסיקו, קולומביה, אירלנד, צרפת , ספרד, דרום קוריאה וערב הסעודית. בדיקת "אונקוטייפ שד" בוחנת שינויים גנומיים בגידול ומנבאת את סיכויי חזרת המחלה אצל חולות סרטן שד ועד כמה ניתן להקטין את הסיכון הזה באמצעות טיפול כימותרפי בסרטן השד . תוצאת הבדיקה משוקללת למדד הישנות מחלה המתקבל כציון מ-0 עד 100.

החוקרים ערכו לכלל הנשים במחקר בדיקת "אונקוטייפ שד" – בדיקה גנומית שבוחנת שינויים על סמך ביופסיה מהגידול. נשים שקיבלו בבדיקה ציון בין 0-25 חולקו באקראי לשתי קבוצות: קבוצה אחת – נשים שקיבלו טיפול הורמונלי לסרטן השד בלבד. קבוצה שניה – נשים שקיבלו טיפול כימותרפי לסרטן השד ולאחריה קיבלו גם טיפול הורמונלי. המחקר נמשך חמש שנים ובמהלכו בדקו החוקרים את הסיכוי לחזרת המחלה בכל אחת מקבוצות המחקר.

החוקרים גילו כי אין הבדלים בין הקבוצה של הנשים שקיבלה כימותרפיה וטיפול הורמונלי, לבין זו שקיבלה טיפול הורמונלי בלבד. מסקנתם היא, כי נשים שקיבלו ציון בין 0 ל-25 לא זקוקות לכימותרפיה כדי להחלים, וניתן לחסוך מהן את תופעות הלוואי והרעילות של הטיפולים הקשים בסרטן השד . נשים שקיבלו ציון 26-100 לא נכללו במחקר, מכיוון שהחוקרים הסתמכו על מחקרים קודמי שקבעו כי אצל קבוצת חולים זו בהחלט קיימת תועלת מכימותרפיה.

המחקר נערך באופן עצמאי על ידי הרשות לחקר הסרטן ה- SWOG ובחסות המכון הלאומי לסרטן (NCI) בארצות הברית. לאחר הצגת התוצאות בכנס, החוקרים מתכוונים לפרסם בקרוב את ממצאי המחקר המלא באחד מכתבי העת היוקרתיים בעולם.

סרטן השד ובלוטות הלימפה - אונקוטסט רפואה מותאמת אישית לחולות סרטן השד

 

צילום אילוסטרציה: פאבלו היימפלטץ, אנספלאש

סרטן השד ובלוטות הלימפה

כ- 25% מהחולות המאובחנות מדי שנה עם סרטן שד מוקדם חיובי לקולטנים להורמונים (HR) הן עם גידול סרטני שהתפשט לבלוטות הלימפה שלהן. כיום, הרוב המכריע של חולות אלו מקבלות כיום כימותרפיה. הערכה שעל בסיס ממצאי המחקר צפוי להשתנות באופן דרמטי צורת הטיפול בחולות. בישראל הדבר ישפיע על מאות חולות מידיי בשנה.

"מדי יום רופאים רבים ברחבי העולם מתמודדים בדילמה המורכבת – כיצד לטפל בצורה הטובה ביותר בנשים עם סרטן השד שכולל בלוטות לימפה נגועות", אמר החוקר הראשי במחקר, ד"ר קווין קלינסקי, מהמכון לסרטן Winshipבאוניברסיטת אמורי באטלנטה, ג'ורג'יה. "התוצאות שקיבלנו במחקר, משנות את ההנחיות המקצועיות ומוכיחות כי ניתן לחסוך מהרוב הגדול של הנשים כימותרפיה מיותרת ותת להן טיפול הורמונלי בלבד".

"בזכות ממצאי המחקר הזה, ומחקר הקודם שפורסם לפני כשלוש שנים, יש כיום בהירות מוחלטת למי מבין הנשים הכימותרפיה בסרטן שד מיותרת", אומר ד"ר אמר סטיבן שאק, המייסד של חברת Genomic Health ואחד המדענים החשובים בחקר הסרטן. "התוצאות הללו, יכולות להשפיע על עשרות אלפי נשים ברחבי העולם".

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דילוג לתוכן