פיתוח תרופה עמידה, חכמה ומותאמת אישית למחלת הסרטן

אם בעבר נלחמנו במחלה הקשה והשכיחה ביותר בעולם באמצעות טיפולים אחידים שתוצאותיהם קלושות, הרי שכעת ניתן לזהות את הגנים המובילים לסרטן באבחון מוקדם ותוך מתן תרופות מונעות. יתרה מכך, יתכן שבעתיד אף לא תיאלצו לגזוז את שיער ראשכם כדי להתמודד עם הטיפולים, וגם תוכלו להמשיך לנהל את חייכם כרגיל. כל זמן שלא תשכחו לקחת גלולה, כמובן

בחמש השנים האחרונות תופסת תאוצה שיטת טיפול המבוססת על פענוח גנטי, המתאימה לחולה הסרטן תרופה ייחודית, אשר מאפשרת לו לעתים להחלים כליל או לחיות עם המחלה. בארה”ב כבר חיים 60% מהחולים עם המחלה, ובישראל אף יותר. חידושים אחרונים אף מעידים ששיעורם צפוי לגדול בשנים האחרונות.

מהפכה של ממש ברפואת הסרטן

לפני 13 שנה התגלה אצל בני מנצור סרטן הדם, הידוע יותר כמחלת הלוקמיה. באמצעות כדור אחד ביום הוא מתפקד כמו אדם בריא שחי עם אבל מרגיש בלי. “אני לא מוותר על שום דבר ממה שאני עושה והכול בזכות התרופה הזאת”, הוא אומר.

ד”ר איתי לוי מסביר כי בעתיד לא ייאלצו כל חולי הסרטן להסתמך על מזל וכושר עמידה כמו של מנצור. יתרה מכך, הוא אומר, צפויים יותר ויותר אנשים לחיות עם המחלה מבלי שהיא תשבש באופן משמעותי את אורח חייהם.

בשקט בשקט, עשתה רפואת הסרטן מהפכה של ממש והולידה טיפולים ותרופות מדויקים הרבה יותר. השוני העיקרי הוא באינדיבידואליות- כל חולה סרטן מקבל כעת טיפול שמתאים לא רק לסוג המחלה בה לקה, אלא גם למבנה הגנטי שמופה אצלו. הרופאים עצמם מסבירים כי הם רואים את הגידולים כבעלי שונות דומה לזו של בני אדם, מה שמאפשר מתקפה משוכללת על סרטנים שנחשבו עד היום לקטלניים.

גילוי הגן הגורם למחלת הסרטן - מניב טיפול מונע

משמעות הדבר היא, שאם בעבר כלל חולי הסרטן קיבלו את אותו טיפול בקרינה ובכימותרפיה, שידוע כי מסוגל היה להוריד את התמותה באחוזים אחדים, הרי שהיום דואגים טרם הטיפול למפות את הגנום של כל חולה וסוג המחלה בה חלה. המיפוי מוודא, בראש ובראשונה, אם החולה נושא גן השכיח בקרב 30% מחולי סרטן הריאה  ומכונה EGFR. אם החולה התגלה כנושא את הגן, הוא יקבל תרופה מיוחדת שאמורה להוות טיפול מונע להתפשטות מחלת הסרטן. אם החולה אינו נושא בגן המדובר, אך נושא בגן נדיר יותר המכונה ALK, הרי שגם הוא יקבל תרופה מונעת, המיועדת לנושאי אותו גן. כנ”ל לגבי הנושאים את גן KRAS, וכן הלאה.

גם את הטילים המשוכללים למלחמה בסרטן יש מי שמעוניין לשכלל אף יותר, היות והטיפולים הקיימים אינם עמידים לאורך זמן, וידוע כי הם עשויים לפגוע בתאי הגוף הקיימים. מנצור, לדוגמה, מספר כי אסור לו לשכוח לקחת את התרופה, מחשש לפגיעה ביעילותה. כעת מפתחים מדענים תרופה מבוססת חלבון, שאמור לשרוד לאורך זמן בגוף ולהיות מקושר אך ורק לגידול הסרטני.

מדובר, כזכור, בקרב על מחלה שעל פי סטטיסטיקה תוקפת אחד מתוך שלושה ישראלים. אומנם בשלב זה אנו רק בהתחלה, אך הרופאים כבר מעריכים כי בשנים הקרובות נצעד נגדה “מרחק מאה מטרים קדימה”.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דילוג לתוכן