סרטן הלשון הוא סוג של סרטן שמתחיל בתאי הלשון ויכול להופיע בקדמת הלשון, או שעשוי להתרחש בבסיס הלשון, ליד המקום שבו הלשון מתחברת לתחתית הפה. לרוב סרטן הלשון מתפתח מתאים קשקשיים המכסים את איברי הפה, האף, הגרון, את העור ואת דרכי הנשימה. מכיוון שכך לרוב הגידול מכונה עפ"י התא שממנו התפתח ובסרטן הלשון הוא נקרא קרצינומה קשקשית של הלשון (Squamous Cell Carcinoma).
שלבים של סרטן הלשון
סרטן הלשון מסווג לפי שלבים של המחלה ודרגת ממאירות. השלב מציין עד כמה הסרטן התפשט, ודרגת הממאירות עד כמה התאים אלימים. שלב המחלה מעצמו מחולק עפ"י גודל הגידול, האם התפשט לבלוטות לימפה סמוכות או האם יצר גרורות באיברים מרוחקים. דרגת הממאירות תלויה בהערכה של קצב התקדמות וחלוקה של התאים הסרטניים ומדדים לאגרסיביות הגידול.
אבחנה של סרטן הלשון
בדומה למרבית גידולים מסוג סרטן ראש-צוואר, המחלה נפוצה יותר בקרב מעשנים, נשאים של נגיף הפפילומה האנושי (HPV) ובקרב אנשים השותים כמויות גבוהות של אלכוהול. גם באנשים הסובלים מרמות נמוכות של היגיינת הפה ובגיל מבוגר ניתן לראות עליה בשכיחות המחלה. כדי לאבחן סרטן הלשון, הרופא יבצע ביופסיה של האזור החשוד בסרטן. באמצעות ביופסיית חתך הרופא אף-אוזן-גרון יסיר חתיכה קטנה מהגידול החשוד, תחת הרדמה מקומית.
לעתים הרופא יעשה שימוש בביופסיה הנקראת "ביופסיית מברשת" וע"י גירוד הנגע, המברשת אוספת מספיק תאים ממאירים לצורך אבחנה. עם זאת בגישה זאת לא מתקבלים מספיק תאים לצורך בדיקות גנומיות אם ידרשו בהמשך הדרך.
התאים מכל סוג של ביופסיה יישלחו למעבדה הפתולוגית לצורך אבחנה. כאשר מתקבלת אבחנה של סרטן הלשון, הרופא עשוי לבצע סריקת CT או MRI כדי לראות כמה עמוק הגידול חדר ועד כמה רחוק הוא התפשט.
הטיפול בסרטן הלשון
הטיפול בסרטן הלשון תלוי בגודל הגידול ועומקו ועד כמה הסרטן התפשט לאיברים נוספים. סרטן הלשון בשלב מוקדם שלא התפשט יכול בדרך כלל להיות מטופל בניתוח קטן להסרת האזור הנגוע. לעומת זאת בגידולים גדולים יותר יש צורך לבצע ניתוח הכולל הסרה חלקית בו מסירים חלק מהלשון. אם הרופאים מסירים חלק גדול מהלשון, ניתן לשחזר את החלק שהוסר באמצעות השתלת פיסת עור או רקמה מחלק אחר בגוף כדי לבנות מחדש את הלשון.
אם הסרטן התפשט לבלוטות הלימפה הניתוח יקיף גם הסרה של הבלוטות הנגועות אך יהיה ניתוח גדול יותר. במקרים אלו לרוב הרופאים יציעו שילוב של הטיפול הניתוחי עם קרינה ו/או עם כימותרפיה.
טיפול מותאם אישית בסרטן לשון
התפתחות סרטן הלשון מתרחשת בעיקר באנשים שנחשפו לזיהום סביבתי, כגון עישון, אלכוהול או נגיף HPV. הסיבה להיווצרות הגידול הוא שזיהומים אלו יוצרים שינויים במטען הגנטי הנורמלי של התאים המרכיבים את הרקמות, ובכך משבשים את הפעילות התקינה של התא וגורמים לו לחלוקה ללא בקרה. למעשה התאים הסרטניים תלויים באותו שינוי גנטי שנוצר ומהווה את המנוע לחלוקתם והתפשטותם.
הטכנולוגיה לאיתור מטרות לטיפול בסרטן הלשון
במצבים בהם גידולי הלשון מפסיקים להגיב לטיפולים הניתנים, ניתן לרתום את השינויים הגנטיים בתאים הסרטניים לצורך התאמת המשך הטיפול. באמצעות טכנולוגיית NGS- next generation sequencing (ריצוף הדור הבא) ניתן למפות את מגוון השינויים הגנטיים שהתרחשו בדנ"א של התאים הממאירים שעשויים להוות מטרות לטיפול שלא היה נשקל לפני כן. על פי תוצאות הבדיקה הגנומית ניתן לזהות את השינויים הגנטיים שהתרחשו בתאים ואף חוללו את המחלה. באמצעות טכנולוגיה שסורקת את הרנ"א של הגידול ניתן גם לזהות מדדים בסביבת הגידול המאפשרים התאמת טיפולים באימונותרפיה. טיפול באימונותרפיה יוצר הגברה של תגובה חיסונית כנגד המחלה.
בדיקות אונקוטסט להתאמת טיפול למתמודדים עם סרטן הלשון
מתוך הבנה שהטיפול בסרטן לשון מפושט הוא מורכב ותלוי במנגנונים הביולוגיים של התאים הסרטניים, בדיקות אונקוטסט מסוג xT Tempus, ובדיקת OncotypeMAP משלבות מיפוי גנומי מקיף של השינויים שהתרחשו במאות גנים בו זמנית הקשורים לסרטן והתפתחותו. מכאן שבדיקות אלו מאפשרות להתאים טיפול באופן אישי עפ"י המאפיינים הביולוגיים של הגידול בכל מטופל. במצבים בהם לא ניתן להגיע לגידול ולדגום אותו, בדיקת Guardant360,בדיקה גנומית מבוססת ביופסיה נוזלית. מסוגלת לאתר את השינויים בתאי הגידול באמצעות דגימת דם מהמטופל.
הטכנולוגיה לאיתור מטרות לטיפול בסרטן הלשון
אונקוטסט מציעה את הבדיקות הגנומיות המתקדמות ביותר לצורך מיפוי גנומי מקיף במאות ו/או עשרות גנים הקשורים לסרטן לצורך התאמת טיפול באופן אישי למטופל . בדיקות xT Tempus, Oncotype MAP ובדיקת Guardant360 הן בדיקות גנומיות מבוססות טכנולוגיית NGS המיועדות לחולי סרטן עם גידולים מוצקים וממאירויות המטולוגיות בשלבי מחלה מתקדמים. המידע המתקבל מבדיקות אלה מאפשר לזהות את השינויים שהתרחשו בתאי הגידול ובכך לסייע בקבלת החלטה טיפולית מושכלת ומדויקת.
לקבלת מידע נוסף, ניתן ליצור קשר עם מוקד השירות של אונקוטסט, או להשאיר פרטים בטבלה מטה: טל' 3180* או 08-9556100, פקס. 08-9556101, דואר אלקטרוני: [email protected]