סרטן הכליה

סרטן הכליה הוא סרטן שמקורו בתאי הכליה. מדובר בסוג הסרטן השביעי בשכיחותו באוכלוסייה, כאשר בישראל מאובחנים בו כ-600 חולים חדשים מידי שנה. הסוג הנפוץ ביותר של סרטן הכליה הוא קרצינומה של תאי הכליה (RCC) המהווה כ-90% מכלל המקרים. בדרך כלל רק כליה אחת מושפעת, אך במקרים נדירים עלול הסרטן להתפתח בשתי הכליות. הגיל הממוצע באבחון הוא 64 שנים. כאשר המחלה שכיחה יותר אצל גברים.
סוגים אחרים פחות נפוצים כוללים:

  • קרצינומה של אורותל (נקראת גם קרצינומה של תאי מעבר) – שיכולה להתחיל בשופכן או באגן הכליה היכן שהכליה והשופכן נפגשים. בדרך כלל מתייחסים אליה כמו סרטן שלפוחית השתן.
  • ווילמס טומור Wilms tumor – סוג הגידול הנפוץ ביותר בילדים צעירים, למרות היותו עדיין נדיר.

סימנים ותסמינים של סרטן הכליה

בשלביו המוקדמים, סרטן הכליה לרוב אינו מייצר תסמינים כלשהם. התסמינים עשויים לכלול: דם בשתן או מתן שתן לעיתים קרובות או במהלך הלילה, שינוי בצבע השתן – כהה, חלוד או חום כאב או כאב עמום בצד או בגב התחתון שלא נובע מפציעה.
תסמינים נוספים עשויים להיות גוש בבטן , עייפות מתמדת, ירידה מהירה ובלתי מוסברת במשקל, חום שלא נגרם מהצטננות או שפעת.
עם זאת חשוב לציין כי תסמינים אלה יכולים להיות קשורים עם מחלות אחרות ולכן הימצאותם אינה בהכרח מעידה על סרטן.

גורמים לסרטן הכליה

הגורמים לסרטן הכליות אינם ידועים, אך גורמים שמעמידים אנשים מסוימים בסיכון גבוה יותר הם:

אבחון סרטן הכליה

מרבית מקרי סרטן הכליה מתגלים באופן אקראי, כלומר, בבדיקת הדמיה שבוצעה מסיבה אחרת.
בעקבות ממצא חשוד בהדמיה, תתבצע במקרים מסויימים ביופסיה בכדי לאשר נוכחות סרטן.
בביופסיה תלקח דגימת רקמה מהממצא החשוד ותבחן מתחת למיקרוסקופ והיא הדרך הנפוצה לאבחון סרטן. עם זאת, לעתים קרובות אין צורך בביופסיות לסרטן הכליה לפני הטיפול, סריקות הדמיה בעלות יכולה גבוהה להראות אם קיים גידול בכליות.

טיפול בסרטן הכליה

מרבית המקרים של סרטן הכליה יאובחנו כמחלה מקומית ללא גרורות. במצבים אלו הטיפול העיקרי שמאפשר החלמה מלאה הינו ניתוח עם או בלי טיפול קרינתי כתלות בגודל ומיקום הגידול.
כ-30% מהמקרים יאובחנו עם גרורות לאיברים מרוחקים. במרבית המקרים אלו יש צורך במתן טיפול תרופתי.
כיום הטיפול התרופתי הניתן לסרטן מפושט מבוסס על תרופות ביולוגיות חדשניות, אחת הדוגמאות לטיפול ביולוגי בסרטן הכליה מתקדם הינו טיפול המבוסס על אימונותרפיה.

הודות להבנה ההולכת וגדלה של המנגנונים הביולוגיים המניעים את מחלת הסרטן פותחו תרופות חדשות מסוג טיפול ממוקד. טיפול ממוקד הוא טיפול המכוון למולקולות ספציפיות בתאי הגידול במטרה לחסום את צמיחת התאים. תרופות לטיפול ממוקד ניתנות בדרך כלל בצורה של טבליות או דרך הוריד. טיפול ממוקד בחולי סרטן כליות מתקדם נמצא כגורם לפחות תופעות לוואי מאשר תרופות כימותרפיות.

כיום קיימות בדיקות מקיפות מבוססות על זיהוי שינויים גנומיים שהתרחשו בגידול הספציפי ויכולות לכוון לטיפולים ממוקדים וגם לתת מדדים המדווחים על התאמה לאימונותרפיה.
אחת מהבדיקות הללו נקראת בדיקת Tempus והיא בדיקה המזהה שינויים בדנ"א של הגידול בהשוואה לרקמה בריאה וכך יכולה לספק מידע נוסף לגבי המצאות תסמונת מולדת הקשורה לסרטן. בנוסף הבדיקה כולל אנליזה של רנ"א מלאה של תאי הגידול ובכך מספקת מידע נוסף על התאמה לטיפולים חשדניים בסרטן.
באתר תמצאו גם מידע אודות בדיקות גנומיות לסרטן, בדיקה גנטית לסרטן תורשתי, בדיקות להתאמת טיפולים לסרטן ועוד.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.

דברו איתנו

אתם לא לבד! נציגי השירות שלנו עומדים לרשותכם בשעות פעילות המענה בימים א'-ה' בין השעות 08:00-17:00, אנא מלאו את הפרטים ונחזור אליכם בהקדם.