סרטן בשפתיים מתרחש כאשר התאים המרכיבים את השפתיים עוברים התמרה סרטנית. התמרה סרטנית מתרחשת כתוצאה משינויים ונזקים במטען הגנטי של התאים הנורמליים המרכיבים את השפה. גורמי הסיכון העיקריים להתפתחות סרטן בשפתיים ממש כמו בסרטן ראש-צוואר הם גורמים סביבתיים כגון עישון, הידבקות בנגיף הפפילומה האנושי ובניגוד לגידולים אחרים בראש גם חשיפה לשמש.
התסמין הנפוץ ביותר של סרטן שפתיים הוא פצע בשפתיים או בתוך הפה שאינו עובר למשך תקופה ארוכה. כתמים ודימום מהשפתיים ולחץ מנפיחות על הלסת הם סימנים נוספים. לא תמיד יש תסמינים ברורים בשלבים המוקדמים של המחלה ולפעמים אנשים מגלים שיש להם סרטן שפתיים במהלך ביקור שגרתי אצל רופא השיניים.
כאשר עולה החשד לקיום של סרטן השפתיים, המטופל יופנה לצורך ביצוע ביופסיה הכרוכה בנטילת דגימה קטנה של עור מהאזור הפגוע ושליחתו למעבדה פתולוגית, שם הדגימה תיבדק תחת מיקרוסקופ לאיתור סימני סרטן. אם בדיקת הביופסיה מאשרת אבחנה של סרטן השפתיים, באמצעות בדיקות הדמיה ואנדוסקופיה ניתן יהיה לקבוע את שלב ודרגת המחלה. בהערכה המקובלת עפ"י נתונים אלו ניתן יהיה לקבוע את הגישה לטיפול במחלה.
כאשר סרטן השפתיים מתגלה בשלב מוקדם, הטיפול הסטנדרטי כולל בדרך כלל שילוב של ניתוח וטיפול בקרינה. מטרת הניתוח היא להסיר את הגידול וגם להחזיר את התפקוד והמראה של השפתיים. טיפול בקרינה כולל שימוש בקרני אנרגיה גבוהה כדי להרוג תאי גידול ולמנוע את חזרת הסרטן.
במצבים בהם המחלה חוזרת או מתגלה בשלב מפושט וגרורתי, אפשרויות טיפול אחרות בסרטן השפתיים יכולות לכלול:
כימותרפיה
טיפול מותאם אישית למתמודדים עם סרטן השפתיים
גורמי הסיכון להתפתחות מחלת סרטן השפתיים מגוונים, משימוש באלכוהול, עישון ועד חשיפה לשמש, אך המשותף לכולם הוא שהם פוגעים במטען הגנטי של התאים המרכיבים את השפתיים. פגיעה ממושכת מסוג זה יותרת הצטברות של שינויים גנטיים בדנ"א של התא המוביל לשינויים במנגנוני הבקרה של התא ולהתפתחות של תא סרטני המתחלק ללא בקרה.
הטכנולוגיה לאיתור מטרות טיפול למתמודדים עם סרטן השפתיים
לצורך התאמת המשך הטיפול בסרטן השפתיים, ניתן לרתום את השינויים הגנטיים שהתרחשו בתאים הסרטניים לטובת טיפול ממוקד וייחודי. שינויים אלו גורמים לפגיעה בתקשורת התקינה של התא ומבדילה אותו מתא נורמאלי. בכך נחשף מנגנון שעשוי להוות מטרה לתרופות מעקבות וספציפיות שיפגעו בתא הסרטני אך לא בתא הנורמלי שאינו תלוי באותו מנגנון סרטני. באמצעות טכנולוגיית NGS- next generation sequencing (ריצוף הדור הבא) אפשר לסרוק את מגוון השינויים הגנטיים שהתרחשו בדנ"א של התאים הממאירים ועפ"י ניתוח של התוצאות ניתן להעריך אילו מנגנוני חלוקה ייחודיים פיתחו התאים הסרטניים ובאילו תרופות ממוקדות ניתן לפגוע בהם. לעתים הפתרון לטיפול מותאם כנגד המחלה מגיעה מהתקשורת בין התאים הסרטניים לבין הסביבה החיסונית של הגידול שניתן לאתר ע"י טכנולוגיית NGS שסורקת את הרנ"א של הגידול. באמצעות אפיון של מצבים אלו בחלק מהמקרים ניתן יהיה להשתמש באימונותרפיה על מנת להגביר את התגובה החיסונית כנגד המחלה.
בדיקות אונקוטסט להתאמת טיפול למתמודדים עם סרטן השפתיים
מגוון הגנים והמנגנונים הביולוגיים העשויים להיות קשורים בתהליך ההתהוות של סרטן השפתיים הוא עצום ומכיוון שלחלק מהתהליכים קיימים טיפולים ממוקדים שימוש בבדיקות מקיפות על מנת לאבחן את המנגנון הייחודי של הגידול עשוי להביא לפתרון טיפולי מותאם אישית. בדיקות אונקוטסט מסוג xT Tempus, ו- OncotypeMAP משלבות מיפוי וסריקה של מאות גנים ברקמת הגידול וכך מצליחות לאתר את השינויים אשר גרמו להתפתחות הסרטן ולהתפשטותו. מכאן שבדיקות אלו למעשה מראות לרופא את הפעילות הביולוגית הספציפית של הגידול ומאפשרות להתאים טיפול באופן אישי עפ"י מאפיינים אלה.
במצבים בהם לא ניתן לדגום דגימת גידול או שכמות הדגימה שנלקחה בביופסיה אינה מספקת לברור גנומי מלא, ניתן להשתמש בבדיקה גנומית מבוססת ביופסיה נוזלית , בדיקת Guardant360 המאתרת את השינויים בתאי הגידול באמצעות דגימת דם. שיטה המכונה ברור גנומי באמצעות ביופסיה נוזלית.
רפואה מותאמת אישית למתמודדים עם סרטן השפתיים
אונקוטסט מציעה את הבדיקות הגנומיות המתקדמות ביותר לצורך מיפוי גנומי מקיף במאות ו/או עשרות גנים הקשורים לסרטן לצורך התאמת טיפול באופן אישי למטופל. בדיקות xT Tempus , Oncotype MAP ובדיקת Guardant360 בדיקה גנומית באמצעות ביופסיה נוזלית הן בדיקות גנומיות מבוססות טכנולוגיית NGS המיועדות לחולי סרטן עם גידולים מוצקים וממאירויות המטולוגיות בשלבי מחלה מתקדמים. המידע המתקבל מבדיקות אלה מאפשר לזהות את השינויים שהתרחשו בתאי הגידול ובכך לסייע בקבלת החלטה טיפולית מושכלת ומדויקת.
לקבלת מידע נוסף, ניתן ליצור קשר עם מוקד השירות של אונקוטסט, או להשאיר פרטים בטבלה מטה: טל' 3180* או 08-9556100, פקס. 08-9556101, דואר אלקטרוני: [email protected]