סרטן לבלב הינו הסרטן השביעי בשכיחותו מסוגי הסרטנים אשר מאובחנים בישראל1. כאשר בישראל מאובחנים כ-900 חולי סרטן לבלב חדשים בשנה 1.
ברוב המקרים, גידול בלבלב מאובחן בשלב מתקדם, לאור העובדה שסימני המחלה הם כלליים ויכולים להיות קשורים גם למחלות אחרות.
גורמי סיכון ידועים לסרטן הלבלב הינם השמנה, סוכרת, עישון ורקע משפחתי של שינויים גנטיים בגנים BRCA1 או 2BRCA2.
גידול בלבלב כמו גידולים אחרים נגרם משינויים המתרחשים בגנים האחראיים על מנגנון חלוקת התא. באופן תקין קיימת בקרה הדוקה על חלוקת התא ואם הבקרה משתבשת יכול להתרחש מצב בו תא מסוים יתחלק ללא הפסקה, ואף יפתח שינויים בגנים נוספים אשר יגרמו לו להיות תא ממאיר.
בשנים האחרונות חל מפנה בטיפול בסרטן וטיפול חדשני בסרטן לבלב בפרט הודות ליכולת לזהות שינויים שהתרחשו בגנים הקשורים לסרטן הלבלב ולהתאים עבורם תרופות מכוונות. הגילויים הללו אפשרו ומאפשרים לשפר את איכות החיים ותוחלת החיים הממוצעת של חולי סרטן הלבלב.
אחד מסוגי הטיפולים שפותחו כנגד שינויים בגנים נקראים מעכבי PARP (פארפ). טיפולים אלו הכוללים את התרופה לינפרזה (Lynparza , שם מסחרי) אולפאריב (Olaparib , שם גנרי) ידועים כיעילים מאד בסרטן השחלה ונבדקים כיום במחקרים קליניים בסרטן לבלב ובגידולים נוספים.
טיפול מותאם אישית בסרטן הלבלב
טיפול עם מעכב פארפ הדגים יעילות בחולי סרטן לבלב עם שינויים בגנים BRCA2ו BRCA1 במקרים מסוימים, השינויים היו תורשתיים (שינויים ג'רמינליים) וזוהו גם ברקמה הבריאה של המטופל ובמקרים אחרים השינויים זוהו אך ורק ברקמת הגידול (שינויים נרכשים).
לכן חשוב לבדוק את המצאות שינויים אלו הן ברקמת הגידול והן ברקמה הבריאה של חולי סרטן לבלב. מעבר לגנים BRCA1 וBRCA2 ידועים גנים נוספים העשויים להצביע על התאמה לטיפול עם מעכב פארפ4. בדיקת ה-Tempus xT מאפשרת לבדוק את הגנים הללו הן ברקמת הגידול והן ברקמה בריאה הודות להיותה מקיפה מאד והודות לכך שהיא כוללת מדד הנקרא homologous recombination deficiency (HRD) .
מדד ה-HRD , הינו מדד הבודק את תקינות המסלול בו מעורבים הגנים BRCA1 ו-BRCA2 גם אם לא התרחשו שינויים בגנים עצמם, כאשר מדד זה חיובי יש ניבוי לתגובה לטיפול עם מעכבי פארפ.
ה Lancet Oncology פרסם מחקר כי באמצעות בדיקות גנומיות (קישור לדף בדיקות גנומיות לסרטן) ניתן היה לזהות שינויים בגנים כנגדם קיים טיפול מכוון, בכרבע ממקרי סרטן הלבלב5. מרבית המקרים זוהו עם שינויים בגנים BRCA1/2 עבורם תרופות מסוג מעכבי PARP עשויות להיות יעילות.
משך ההישרדות של מטופלים שטופלו בהתאם לשינוי הגנומי שזוהה בבדיקה, היה ארוך בשנה אחת יותר בממוצע, מאשר מטופלים שלא קיבלו טיפול מותאם או מטופלים ללא שינויים גנומיים ברי טיפול5.
באתר אונקוטסט תמצאו מידע נרחב אודות סרטן הלבלב הכולל אדנוקרצינומה בלבלב, אימונותרפיה סרטן הלבלב תוחלת חיים למתמודדים עם סרטן הלבלב, סיכויי החלמה למתמודדים עם סרטן הלבלב, מהי ביופסיה נוזלית, אולפריב סרטן הלבלב ועוד.
רפואה מותאמת אישית לסרטן הלבלב
חברת אונקוטסט מציעה את הבדיקות הגנומיות המקיפות והמתקדמות לסרטן, ביניהן את בדיקת ה-Tempus xT + HRD הינה בדיקה גנומית פורצת דרך המבוצעת על רקמת הגידול בהשוואה לדגימה מרקמה תקינה המיועדת לחולי סרטן בשלב מחלה מתקדם. המידע המתקבל מהבדיקה מאפשר לזהות את מירב השינויים שהתרחשו בתאי הגידול לכן יכול לסייע להגדלת אפשרויות הטיפוליות הקיימות.
מקורות ספרות:
- סרטן הלבלב בישראל https://www.health.gov.il/PublicationsFiles/pancreas_nov2020.pdf
- Mizrahi JD, et al. Pancreatic cancer. Lancet 2020; 395: 2008–20
- Golan T, et al. Maintenance Olaparib for Germline BRCA-Mutated Metastatic Pancreatic Cancer. N Engl J Med.
- Javle M, et al. Olaparib Monotherapy for Previously Treated Pancreatic Cancer With DNA Damage Repair Genetic Alterations Other Than Germline BRCA Variants
Findings From 2 Phase 2 Nonrandomized Clinical Trials. JAMA Oncol. Published online March 4, 2021
- Pishvaian M, et al. Overall survival in patients with pancreatic cancer receiving matched therapies following molecular profiling: a retrospective analysis of the Know Your Tumor registry trial. Lancet Oncology. Mar 2020