“אם יצליחו לתת עוד שנות חיים לאדם שחלה בסרטן בשיא פריחתו המקצועית, יש בכך גם תרומה כלכלית לחברה”. ד”ר ברזילי, בעבר שותף בוולדן אינטרנשונל, מסביר למה רפואה מותאמת אישית היא המהפכה שכולם חיכו לה.
שני חולים מקבלים את אותה התרופה. אחד מהם יגיב אליה נפלא ומצבו ישתפר פלאים, ואילו השני יסבול מתופעות לוואי קשות, והתרופה לא תשפיע עליו כלל. התסריט הזה רחוק מלהיות היפותטי – הוא מבטא בעיה שרופאים, בעיקר אונקולוגים, מתמודדים עמה מדי יום. הוסיפו למשוואה את עלות התרופה, עשרות אלפי דולרים בחודש, ותקבלו דילמה ששווה מיליארדי דולרים.
רפואה מותאמת אישית לסרטן באמצעות בדיקות
בשנים האחרונות מנסה עולם הרפואה להתמודד עם העובדה שתרופות משפיעות על אנשים באורח שונה, ולהביא למצב שבו יותר ויותר תרופות מותאמות לאנשים באופן אישי. איך עושים את זה? באמצעות בדיקות פשוטות, שיצליחו לזהות מראש את המאפיינים הביולוגיים והגנטיים של החולה ושל הגידול שלו – וכך לנבא מראש למי התרופה תועיל, ואפילו מה המינון המומלץ עבורו. בעולם הרפואה קוראים למהפכה הזו “רפואה מותאמת אישית” , והיא נהפכת אט-אט ממדע בדיוני לפרקטיקה מקובלת.
ד”ר עמוס ברזילי, ישראלי לשעבר המתגורר בעמק הסיליקון, בעבר שותף בקרן ההון סיכון הבינלאומית וולדן אינטרנשונל (Walden International) ששווייה 2.1 מיליארד דולר, ויועץ בקבוצת המשקיעים הטכנולוגית סיליקום ונצ’רס – משוכנע כי הרפואה המותאמת אישית היא הדבר הבא שיכבוש את עולמות הרפואה וההון סיכון: “ההתמחות שלי היא בזיהוי מגמות טכנולוגיות”, הוא מספר. “עברתי בעמק הסיליקון כמה וכמה גלים טכנולוגיים, מתחום האינטליגנציה המלאכותית ועד לאינטרנט ולמסחר האלקטרוני.
“לפני מעט יותר משנה נכנסתי באופן לא מתוכנן לתחום הרפואה המותאמת אישית, לאחר שחבר שחלה במלנומה גרורתית ייסד חברה בתחום של בדיקות מולקולריות לחולי סרטן מתקדם וביקש שאעזור לו להרים אותה. פתאום עמדו לנגד עיניי כל המאפיינים של מהפכה טכנולוגית, והזכירו לי מהפכות אחרות שראיתי בעבר. אני מאמין שבשנים הקרובות תעבור הרפואה האישית תהליך דומה לזה שעבר על האינטרנט: הוא היה קיים כבר בשנות ה-80, אך ההתפרצות הגדולה שלו הגיעה בשנות ה-90”.
טיפול מותאם אישית למתמודדים עם מחלות הסרטן
ברזילי הוא בעל מניות בחברת CollabRx, שבעבר אף היה המנכ”ל שלה. החברה מעניקה שירותים של דיאגנוסטיקה מולקולרית לחולים עם סרטן גרורתי. היא משתמשת בטכנולוגיות תוכנה מתקדמות לניתוח התוצאות של בדיקות רקמות הגידול שלהם, ומשווה אותן למסד הנתונים האדיר שיש על מחקרים ועל תרופות בתחום. “כך היא תופרת חליפה אישית של טיפול בחולה הבודד”, מסביר ברזילי…
כמו תמיד, יש גם זווית ישראלית לסיפור. ישראל, כך מתברר, היא אחת החלוצות בשימוש ובהטמעה של הרפואה האישית. בדיקת האונקוטייפ, למשל, חדרה לישראל בשיעור של 70%, לעומת 30% בלבד בארה”ב. ד”ר ליאור שושן-גוטמן היתה הראשונה שהביאה את התחום לישראל כבר לפני יותר מעשור , כשהקימה את חברת אונקוטסט לאיתור ולשיווק של בדיקות מולקולריות וגנטיות. היא החלה עם בדיקה אחת, HER2, המזהה למי תועיל התרופה הרצפטין, ואילו כיום היא מנהלת עבור חברת טבע – שרכשה את פעילותה ב-2003 – את יחידת אונקוטסט טבע, המביאה לישראל עשרות בדיקות מולקולריות.
לקבלת מידע נוסף אודות הבדיקות הגנומיות של חברת אונקוטסט – בדיקות גנומיות להתאמת טיפול אישי למתמודדים עם מחלת הסרטן, ניתן ליצור קשר עם מוקד השירות של אונקוטסט, או להשאיר פרטים בטבלה מטה:
טל' 3180* או 08-9556100, פקס. 08-9556101
דואר אלקטרוני: [email protected]