בדיקות סרטן הערמונית
מדי שנה מאובחנים כ-2,000 חולים עם סרטן הערמונית בישראל. זהו הגידול השכיח ביותר בקרב גברים.
לרב סרטן הערמונית מתפתח בקצב איטי ורק במיעוט המקרים, המחלה עלולה להתפתח במהירות, ולהתפשט לאיברים אחרים מחוץ לקופסת הערמונית. גברים המאובחנים עם סרטן הערמונית בשלב מוקדם של המחלה, על פי רב מצויים בסיכון קליני נמוך עם סיכויים נמוכים לפתח מחלה מסכנת חיים ולכן ניתן לטפל הם באמצעות מעקב פעיל בלבד ולחיות שנים רבות. יחד עם זאת, ישנם חולים שמחלתם עלולה להתפתח במהירות ולכן עליהם לקבל טיפול באופן מידי.
בדיקות סקר לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית
הדעות לגבי היעילות והצורך בתוכנית סקר לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית אינן חד משמעיות ואיגוד מקצועיים בעולם לא גיבשו המלצה חד משמעית בנושא.
הבדיקות לגילוי מוקדם המקובלות היום בסרטן הערמונית הם:
1. בדיקת DRE (Digital Rectal Examination) – בדיקה רקטלית שבה הרופא האורולוג ממשש את בלוטת הערמונית דרך פי הטבעת, בניסיון לזהות אזורים קשים או גבשושיות שעשויים להעיד על הימצאותו של גידול בערמונית.
2. בדיקת דם לזיהוי רמות חלבון ה- PSA (Prostate Specific Antigen) – זהו חלבון המיוצר על ידי בלוטת הערמונית, מופרש לזרם הדם ורמתו מושפעת מגורמים רבים, בשל כך, רמה גבוהה של PSA יכולה להצביע על בעיה אפשרית בבלוטת הערמונית, המצריכה המשך בירור, אך אינה מהווה בהכרח סימן לסרטן הערמונית.
3. בשנים האחרונות נכנסו לשימוש בדיקות נוספות, כגון בדיקת דם PHI ו-4Kscore המשלבות את ערכי הPSA- עם מרכיבים נוספים על מנת לספק תוצאות מדויקות יותר ולסייע באבחנה של גידולים בעלי משמעות קלינית.
מצד אחד, גילוי מוקדם יכול לאתר את הגידול הסרטני בשלב מוקדם, שבו ניתן לטפל בצורה טובה ולהפחית את הסיכון לתמותה כתוצאה מהגידול. יחד עם זאת, סרטן הערמונית הוא סרטן שמתפתח בצורה מאוד איטית, ובמרבית המקרים, כאשר הגידול אינו אגרסיבי, הסיכון לתמותה הוא של עד 3% בלבד.
כאמור, היות ובדיקת PSA אינה מאבחנת בין גידול אגרסיבי לגידול שאינו אגרסיבי, שימוש בבדיקת PSA כבדיקת סקר לגילוי מוקדם יכולה להוביל לאבחון יתר של גברים עם סרטן ערמונית בדרגת סיכון נמוכה וכתוצאה מכך להביא לטיפול מיותר בעל תופעות לוואי.
בדיקות הדמיה לסרטן הערמונית
לאחר שעולה חשד לסרטן ערמונית בעקבות בדיקות הסקר ,לעיתים מבוצע בירור נוסף באמצעות שיטות הדמיה שונות כדוגמת אולטרסאונד, mpMRI Multi Parametric Magnetic) (Resonance Imaging, CT וכו'.
אבחון סרטן ערמונית
אבחנה של סרטן הערמונית נעשית באמצעות בדיקת ביופסיה. במהלך הביופסיה, שנעשית תחת הנחיה של אולטרסאונד טרנס-רקטלי, דוגמים דגימות רקמה זעירות מבלוטת הערמונית, אשר נשלחות למעבדה הפתולוגית. במעבדה הפתולוגית הדגימה שהוצאה נבחנת תחת מיקרוסקופ.
קביעת רמת הסיכון של סרטן הערמונית
קביעת רמת הסיכון של סרטן הערמונית, מבוססת על שקלול של תוצאות הבדיקות השונות: רמת ה-PSA, בדיקת ה DRE, תוצאות ה-MRI והברור הפתולוגי שבוצע על דגימות הגידול שנדגמו בביופסיה. שילוב תוצאות בדיקות אלו מסייע לרופא לקבוע אם רמת הסיכון למחלה אגרסיבית היא נמוכה, בינונית או גבוהה. על פי רמת סיכון זו הרופא ישקול את הצורך בבדיקות נוספות כמו בדיקת Genomic Prostate Score (GPS) , בדיקה גנומית/מולקולרית, המסייעת לקבל מידע מדויק יותר על רמת האגרסיביות של הגידול ולפיכך לשקול את אפשרויות הטיפול המתאימות ביותר לכל מטופל.
טיפול מותאם אישית בסרטן הערמונית - אונקוטסט
בדיקת (Genomic Prostate Score (GPS, הבדיקה הגנומית היחידה שפותחה ותוקפה עבור גברים שאובחנו עם סרטן ערמונית בדרגת סיכון נמוכה ונמוכה בינונית.
המידע המתקבל מהבדיקה מאפשר הבנה ברורה יותר לגבי רמת הסיכון של סרטן הערמונית שלך ולכן יכול לסייע לך ולרופא שלך לקבל החלטות מדויקות יותר על אפשרויות הטיפול העומדות לרשותך בביטחון רב יותר.
אונקוטסט מספקת את הבדיקות המתקדמות ביותר בעולם להתאמת טיפולים למתמודדים עם מחלת הסרטן. באתר תמצאו מידע אודות תופעות לוואי לטיפולים בסרטן הערמונית, סרטן הערמונית סימפטומים, סרטן הערמונית סיכויי החלמה, בדיקה גנטית לסרטן הערמונית ועוד. ניתן ליצור עמנו קשר טלפוני בטלפון מספר: 3180* או למלא טופס להזמנת בדיקות לחצו כאן. תוכלו גם להשאיר פרטים בטבלה מטה ונציגינו יחזרו אליכם בהקדם.